/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 793: Precizarea lui Șoigu, elicopter distrus și spitale evacuate! Kievul pregătește „cerul sângeriu”

/VIDEO/ Retrospectiva mandatului: Unii deputații își încheie mandatul cu regrete, alții se laudă cu reușite

missing
30 noiembrie 2018, ora 19:17

„Că lumea trăiește rău. Am reușit în plan național să facem niște lucruri, dar în plan economic-social nu, fiindcă nu avem economie. Democrație astăzi nu avem, avem doar în Constituție”, Mihai Ghimpu, președintele PL.

De fiecare dată suntem brutalizați, ni se pun în cârcă păcatele guvernanților”, Maria Ciobanu, deputat PLDM.

Din păcate, în Moldova, democrația nu a fost la un nivel mai jos decât acum. Vor plânge și cei care astăzi râd și se bucură din acest Parlament, de faptul că au reușit să supună justiția, legile, tot”, Vadim Pistrinciuc, deputat PLDM.

Este primul Parlament care a cunoscut această migrație masivă a deputaților dintr-o fracțiune în alta. Și asta clar că lasă un gust amar. De aceea avem astăzi Parlamentul – o instituție politică care are cea mai mică susținere din partea populației”, Lilian Carp, deputat PL.

Socialiștii și comuniștii, care la fel s-au arătat dezamăgiți de activitatea Parlamentului, au lipsit astăzi de la ultima ședință. Ieri, aceștia au părăsit sala plenului, în semn de protest, după ce mai multe inițiative legislative, înaintate de ei, au fost respinse.

Am fost foarte activi, am scos la suprafață mai multe scheme de corupție. Am pledat pentru o guvernare cinstită, dar cu părere de rău, am fost în minoritate în acest Parlament”, Vlad Bătrâncea, deputat PSRM.

Mandatul a fost dificil, acest Legislativ a fost rău. Dintr-ale noastre 145 de inițiative, 14 sau 20, mi se pare, nu-mi amintesc exact câte au fost acceptate. Majoritatea pe care au putut să le refuze”, Oleg Reidman, deputat PCRM.

Cei de la guvernare spun că au mai multe motive de laudă. Inclusiv, cu majorarea numărului de deputați. Au intrat în Parlament cu 19 mandate, iar la final au ajuns la 42 de deputați.

Mandatul acestui Parlament îl apreciez ca unul dintre cele mai bune și cele mai reușite mandate din istoria Republicii Moldova. Foarte multe lucruri bune au fost realizate. 0:19 – 0:26 Nu regret nici o decizie care a fost luată împreună cu colegii”, Corneliu Dudnic, deputat PD.

ARENA Chișinău este un lucru care va da consecințe și rezultate peste câțiva ani. În principiu, sunt satisfăcut și socot că este un pas înainte”, Nicolae Juravschi, deputat PD.

Și colegii de la guvernare ai democraților- deputații din grupul PPEM-, sunt mulțumiți de acest mandat.

Sistemul bancar întărit, bugetul … regulă s-a făcut, am avut creștere bugetară, domeniul economic este în creștere. -Plecați cu vreun regret personal? – Nu, categoric nu”, Ștefan Creangă, deputat grupul PPEM.

Iar deputatul independent, Sergiu Ceauș, spune că a avut un mandat productiv, conlucrând cu colegii de la guvenare.

În privința integrării a Republicii Moldova în Uniunea Europeană. – Care colegi ați susținut, din ce partid? – Din coaliția de la guvernare. – Dar ați rămas independent? – Da, am rămas independent”, Sergiu Ceauș, deputat neafiliat.

Parlamentul actual a fost investit la 30 noiembrie 2014 și avut un mandat de 4 ani, într-o componență de 101 deputați. Printre cele mai controversate legi adoptate recent, care au atras critici din partea partenerilor externi, se numără schimbarea sistemului electoral, legea amnistiei capitalurilor, a cetățeniei contra investiție, dar și a benzinăriilor în regim duty-free. Parlamentarii urmează să se întrunească și după ziua de astăzi, dar nu vor putea adopta legi.

Reporter: Felicia Crețu
Operator: Oleg Cozlov

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram