Mii de polonezi au ieşit luni seară, 14 ianuarie pe străzi ca îi să aducă un omagiu primarului din Gdansk, Polonia. Acesta a fost ucis de către un bărbat care era supărat că a stat în închisoare. Marşuri împotriva violenţei au avut loc în toate marile oraşe din Polonia. Fostul premier Donald Tusk a venit special de la Bruxelles, iar preşedintele ţării a decretat doliu naţional pentru ziua în care vor avea loc funeraliile.

Potrivit Digi24, mii de polonezi au stat înmărmuriți, în tăcere, și au ascultat melodia „The Sound of Silence”, reinterpretată de Disturbed şi i-au adus un omagiu lui Pawel Adamowicz, cel care a fost în ultimii 20 de ani primarul oraşului Gdansk. Acesta a murit după ce a fost înjunghiat pe scenă, în timpul unui concert caritabil.

Printre cei care s-au adresat mulţimii, aseară, s-a aflat şi Donald Tusk, actualul preşedinte al Consiliului European şi fostul şef al partidului din care făcea parte edilul. De asemenea, Gdansk este oraşul natal al oficialului european.

Vreau să promit, în numele Domnului, în numele tuturor, al oamenilor din Gdansk, al polonezilor şi al europenilor, că pentru voi şi pentru toată lumea vom proteja Gdanskul, Polonia şi Europa noastră, că ura nu va învinge, vom lupta împotriva ei!”, a declarat Tusk.

Primarul oraşului Gdansk din Polonia, Pawel Adamowicz a fost înjunghiat pe scenă în timpul unui eveniment caritabil. Sute de oameni au fost prezenți la concert al cărui scop era strângerea de fonduri pentru a finanța achiziționarea de echipamente medicale.

Atacatorul, un bărbat de 27 de ani, a spus că a vrut să se răzbune pe partidul din care făcea parte primarul. Agresorul a susţinut că Platforma Civică, formaţiunea care a fost la guvernare până în 2015, l-a condamnat fără vină la cinci ani de închisoare şi că l-a torturat după gratii. El a stat în detenţie pentru jaf armat. Acum riscă o pedeapsă cu închisoarea pe viaţă.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!