Prezenta la o întâlnire cu diaspora din Turcia, bașcanul Găgăuziei a îndemnat oamenii să voteze pentru Partidul Socialiștilor. Irina Vlah a fost surprinsă în timpul discursului cum oferă instrucțiuni celor prezenți, iar imaginile au fost publicate pe un site din regiunea găgăuză. Deocamdată, nu este clar dacă Irina Vlah a vorbit în calitatea ei de bașcan sau de cetățean de rând. Ca să ne ofere o reacție, aceasta ne-a cerut să-i expediem întrebările în scris, dar a precizat că este în concediu. Comisia Electorală a menționat că ar putea să investigheze situația, însă trebuie să fie sesizată de cineva.

Despre întâlnirea pe care a avut-o ieri cu reprezentanții diasporei din Turcia, Irina Vlah a scris pe pagina sa de Facebook. Evenimentul a avut loc la Istanbul la care, potrivit Irinai Vlah, au participat peste o mie de oameni. Aflându-se pe scenă, aceasta a ținut, la un moment dat, să îndemne oamenii să voteze pentru PSRM.

Să ieșiți la alegeri și să votați pentru partidul care susține și ajută Găgăuzia. Este vorba despre Partidul Socialiștilor. Când se va încheia evenimentul veți primi câte o foaie unde este indicat unde puteți să mergeți să votați și cum, dar și pentru cine să votați”, Irina Vlah, Bașcan UTA Găgăuzia.

Bașcanul a făcut campanie și împotriva referendumului.

Acolo vor fi patru buletine. Vă rog să luați doar două, celelalte două să nu le luați. Luați buletinul cu partidele și găsiți steluța PSRM”, Irina Vlah, Bașcan UTA Găgăuzia.

Despre discursul Bașcanului, responsabila de comunicare cu presa din cadrul Comisiei Electorale Centrale, Rodica Sârbu, a spus că CEC-ul nu se poate autosesiza și va reacționa doar în urma unei sesizări. Totodată, aceasta a menționat că în calitate de cetățean Irina Vlah are dreptul să se expună, însă dacă vizita a fost finanțată din bugetul Găgăuziei, iar ea a participat în calitate de bașcan, ar putea fi vorba de utilizarea surselor administrative. Am contactat-o pe Irina Vlah să ne ofere un comentariu. Ne-a refuzat, menționând că este în concediu.

Scrieți o solicitare și vom răspunde la toate întrebările. – Dar cu referire la declarațiile dvs. prin care ați îndemnat oamenii să voteze PSRM? -Eu vă spun, scrieți o solicitare. – Dar nu credeți că ați încălcat legislația? Eu vă spun, scrieți o solicitare, noi vom răspunde. În primul rând eu eram în concediu, pentru informare. Și astăzi tot sunt în concediu”, Irina Vlah, Bașcan UTA Găgăuzia.

Pe de altă parte, un raport de la întâlnirea lui Vlah cu diaspora din Turcia a fost publicat atât pe pagina oficială a comitetului executiv al autonomiei, cât și pe pagina oficială de pe Facebook al bașcanului. Am solicitat un comentariu și din partea PSRM, însă reprezentantul partidului la CEC a spus că nu știe despre ce este vorba.

Din câte cunosc eu doamna Vlah nu este membru de partid, dar nu cunosc despre ce eveniment spuneți. Este cazul să ne documentăm suplimentar și să vedem despre ce este vorba”, Maxim Lebedinschi, reprezentantul PSRM la CEC.

Ulterior, Lebedinschi ne-a sugerat să revenim după un comentariu în următoarele zile. PSRM s-a înscris în campania electorală cu 55 de candidați de listă și 51 de candidați pe circumscripțiile uninominale. După ce a fost membră a Partidului Comuniștilor, Irina Vlah nu a mai făcut parte din vreun alt partid.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!