Partidul „Democraţia Acasă” (PPDA) este succesorul de drept al Mişcării de Tineret „Democraţia Acasă”. Partidul a fost constituit la 31 iulie 2011 şi înregistrat de Ministerul Justiţiei la 2 septembrie acelaşi an. PPDA este un partid politic cu doctrină populară. De la înregistrare și până în prezent funcția de președinte al partidului este deținută de Vasile Costiuc.

Partidul Democrația Acasă a fost înregistrat de Comisia Electorală Centrală în calitate de concurent pe circumscripția națională  pe 28 ianuarie cu 37 de candidați pe listă. Partidul va apărea în buletinul de vor sub cifra 11. Primul pe lista de partid este Ion Leașcenco, urmat de Anatol Ursu și de președintele Partidului Vasile Costiuc. Din doi candidați înaintați pe circumscripții uninominale, doar unul a fost înregistrat.

În ziua depunerii actelor la CEC, liderii partidului s-au arătat siguri că vor ajunge în următorul legislativ datorită electoratului unionist.

La ultimele alegeri parlamentare, din noiembrie 2014, Partidul Democrația Acasă nu a trecut pragul electoral, acumulând circa 2.450 de voturi sau 0,15%, ceea ce ar însemna că nu a adunat nici măcar voturile celor 4.800 de membri de partid declarați de formațiune în rapoarte.

Formațiunea nu a prezentat la CEC raportul financiar pentru anul trecut, însă în 2017 acesta a declarat venituri de peste 166 de mii de lei, toți de la bugetul de stat. Bani pe care partidul i-a cheltuit pe parcursul anului, majoritatea fiind destinați pentru materiale promoționale și întruniri.

Președintele partidului a trimis mesaje contradictorii privind trecerea la sistemul mixt de vot. La începutul lui 2017 Costiuc a declarat că în spatele inițiativei de organizare a unui referendum împotriva sistemului mixt, ar sta partidele de opoziție.

Totodată, pe de o parte, Costiuc a criticat puterea că s-ar ţine cu dinţii de funcţii, de aceea a recurs la aceasta reformă, sau că reforma va duce la victoria celor care au bani şi resurse administrative; pe de altă parte, a venit cu propuneri de modificare a algoritmului

Deși a fost înregistrat în 2011, partidul nu s-a regăsit în niciun Barometru al Opiniei Publice.

 

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!