Masterclass inedit la o vinărie din apropierea Chișinăului. Mai mulți bucătari șefi din țară au avut ocazia rară să primească sfaturile unuia dintre cei mai buni specialiști în prepararea bucatelor din Franța, în cadrul unui eveniment gastronomic. Bucătarul-şef francez, Alain Leloup, a preparat carne și fructe de mare asezonate cu sosuri franceze. Chef-ul francez a fost darnic în a împărtăși secrete și tehnici din bucătăria țării sale, datorită și vastei sale experiențe acumulată de-a lungul anilor.

Cel mai important este ca temperatura să fie suficient de înaltă pentru ca fileul de carne să nu fiarbă, ci să se coacă”, Alain Leloup, bucătar-șef din Nice.

Alain Leloup spune că a fost cucerit de bucătărie încă din fragedă adolescență, iar acum este proprietarul unui restaurant de pe Coasta de Azur. Bucătarul francez afirmă că în gastronomie contează experiența și simțurile dezvoltate ale celui care gătește.

În primul rând contează experienţa şi ştiinţa. Sosul e precum vinul, este un ansamblu de ingrediente. Ceea ce punem în sos poate să îl facă extraordinar sau mai puţin bun. Totodată, trebuie să țină cont de ceea ce simte bucătarul-șef. Pentru ca să gătești trebuie să ai chef să gătești, să vrei să gătești”, Alain Leloup, bucătar-șef din Nice.

Bucătarul francez i-a impresionat pe colegii săi din Moldova cu trei sosuri franceze. Unul din cele mai populare în rândul francezilor este sosul „BÉARNAISE”, care este preparat din unt topit, gălbenuş de ou și vin alb.

Mănânc mușchiuleț de vită, care are aromă de trufe. Este elegant, gustos. Cred că ne-am putea inspira și în bucătăria noastră, să guste și moldovenii gusturile acestea”, Vitalie Iurco, bucătar-șef.

Fiecare masterclass ne aduce ceva nou, ne oferă câteva secrete, subtilități, pe care anterior nu le observam, nu le făceam. Din acest motiv, suntem recunoscători fiecărui oaspete care ne vizitează”, Svetlana Baranova, bucătară-șefă.

Foarte multe lucruri noi. Este clasic ceea ce am văzut astăzi”, Andrei Casian, chelner-șef.

La masterclass a fost prezent unul dintre cei mai buni sommelieri din Europa, care este și soţia lui Alain Leloup. Brigitte a recomandat ce vinuri pot fi servite cu astfel de bucate.

Avem un fel de mâncare, din fructe de mare, sos cu legume mediteranene. Putem servi această mâncare cu vin Feteasca Alba. În acest fel de mâncare avem un sos „bearnaise”, un sos delicat. Pentru el aș recomanda un vin de Rara Neagră, un vin ușor, care se va potrivi foarte bine cu sosul”, Brigitte Leloup, vicepreședinta Asociației Somelierilor Europeni.

Masterclassul a fost organizat in cadrul pilonului educational al programului Wine Friendly, sub egida brandului național Vinul Moldovei si cu suportul Proiectului de Competitivitate din Moldova finanțat de USAID si Guvernul Suediei.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!