Cauza intoxicației celor 12 copii de la Tohatin ar fi infecția cu norovirusuri, anunță Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP). Într-un comunicat al instituției se spune că în urma investigațiilor probelor biologice de la copiii care au suferit de intoxicație, a fost identificată infecția cu norovirusuri, care şi a fost cauza îmbolnăvirilor şi nu depistarea în apă a colifagilor.

ANSP menţionează că au fost prelevate probe din apa de la blocul alimentar al instituţiei, fiind confirmată prezenţa colifagilor în apă, acest fapt fiind un indicator sanitar ce denotă o eventuală prezenţă a unor virusuri în apă, dar nu cauza în sine a izbucnirii.

Norovirusurile sunt un grup de virusuri foarte contagioși care cauzează vome și diaree. Norovirusurile se transmit fie direct, de la persoană la persoană, pe calea fecalo-orală, sau posibil aerogenă (prin picături), fie indirect, prin alimente contaminate, apă și suprafețe de mediu, ca rezultat al nerespectării măsurilor de igienă, îndeosebi nespălării mâinilor după frecventarea WC.

Săptămâna trecută 12 elevi ai unui gimnaziu din comuna Tohatin au ajuns la spital după ce au mâncat în cantina școlii. La internare copii prezentau vomă, diaree, febră și semne de toxico-infecție alimentară.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!