/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 793: Precizarea lui Șoigu, elicopter distrus și spitale evacuate! Kievul pregătește „cerul sângeriu”

Noul președinte al Academiei de Științe spune că are plan cum să întoarcă instituției bunul nume

missing
13 mai 2019, ora 08:34

Noul președinte al Academiei de Științe din Moldova (AȘM), Ion Tighineanu, spune că imaginea instituției a avut de suferit în ultimii ani mai mult pe plan intern, decât pe plan extern, unde, potrivit lui, Academia este privită cu ochi buni. Tighineanu spune că, fiind la conducerea instituției, are un plan cum să readucă bunul nume al AȘM. Declarațiile au fost făcute într-un interviu pentru Ziarul de Gardă

„În general, AȘM a avut o imagine bună pe parcursul anilor. Vreau să vă atrag atenția la faptul că anume AȘM a fost acea entitate care a asociat R. Moldova la programele comunitare, la Programele de cercetare și inovare Cadru. Am fost una dintre persoanele implicate și responsabile de multe chestiuni ce țin de Asociere, am fost la Bruxelles, unde am prezentat mai multe rapoarte despre starea științei din R. Moldova. Acest proces a început încă în 2006, iar Acordul de Asociere a fost semnat în octombrie 2011 – peste 5 ani. Iată atunci, în 2006- 2008, se spunea că Ucraina va fi prima țară asociată la Programul Cadru 7 și la noi se uitau cam sceptic. Însă, am demonstrat că se poate, suntem prima țară din Parteneriatul Estic și din CSI care s-a asociat. Adică, noi practic am fost cei care au deschis ușa spre UE la capitolul Asociere. Sigur, mă refer la programele de cercetare. Mai departe, am promovat integrarea în spațiul UE de cercetare, iar asta ne-a adus multe beneficii, pentru că, într-o țară mică, e foarte greu să dezvolți știința. Sunt multe probleme și nu poți fi competitiv, dacă te izolezi într-un spațiu mic”, a spus Ion Tighineanu, pentru sursa citată.

„La scară largă, Academia avea o vizibilitate destul de bună. Dar, cu regret, anume în ultimul timp ceva s-a schimbat și urmează să întreprindem măsuri pentru a readuce imaginea de altă dată. În primul rând, pe intern, s-a văzut partea asta negativă, pe plan extern nu aș spune că e vreo schimbare. Va trebui de muncit, de apropiat de societate și de cooperat. Am expus în programul meu aspecte care ne-ar ajuta să readucem AȘM imaginea pe care o merită”, a mai precizat președintele AȘM, pentru Ziarul de Gardă.

Ion Tighineanu a fost ales în funcția de președinte al AȘM pe 9 aprilie 2019. El a fost unicul candidat la concursul pentru ocuparea acestei funcții.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram