Ouăle care se vând în Moldova se schimbă la față! Din iunie, pe ele va fi aplicat un alt tip de marcaj, care abundă în detalii. Ordinul vine de la Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor. Astfel, noul indicator trebuie să conţină obligatoriu o cifră care semnifică modul de creștere al păsărilor, codul țării sau indicativul raionului.

VALERIA VORONIN, REPORTERĂ TV8: „Pentru a putea alege cele mai bune ouă, consumatorii trebuie să cunoască cum se citesc corect marcajele. Potrivit normelor europene, cifra „0”, indicată în cod corespunde ouălor provenite de la găini crescute în sistem ecologic, cifra „1” corespunde ouălor provenite de la găini crescute în aer liber, cifra „2” – ouă provenite de la găini crescute în hale, iar cifra „3” corespunde ouălor provenite de la găini crescute în cuști special”.

Iar data indicată nu va mai reprezenta ziua ouatului, ci termenul recomandat pentru vânzare – în medie 21 de zile. Nu toți vânzătorii sunt la curent cu noile modificări, care, de altfel, se aplică de la începutul lunii iunie.

„Mie mi se pare că asta este bine. – De ce? – La noi poporul nu știe cât e valabil oul și vrea doar de ziua de azi”;
„La noi încă n-au ajuns. Noi punem data fabricării. Când s-a ouat găina, atunci punem data fabricării. Mai departe ce va fi, vom vedea”;

„Ne-au spus că o să fie deja la data stabilită, spre exemplu, la data de 30 o să fie, până când vor fi bune. Asta-i tot”.

În schimb, vestea i-a bucurat pe cumpărători care spun că, de astăzi, se vor uita mai atent la ouă: „Iată acum am aflat. Acum am aflat. Bine că spun. Câteodată cumperi și nu știi ce cumperi. Eu altfel nici nu cumpăr dacă nu văd ce scrie pe ele.

Alții însă cumpără cu ochii închiși: „Niciodată nu mă uit și cred și sunt bune. Eu iau întotdeauna iată de la femeia asta”; „Eu întotdeauna cumpăr ouă. Știu că la ea sunt proaspete. Iată chiar acum am luat de azi venite ouă. Îs foarte bune. Uitați-vă și prețurile sunt foarte bune”.

Aplicarea ștampilelor pe ouăle de consum a demarat acum șapte ani.

REPORTERĂ: VALERIA VORONIN
IMAGINE: TUDOR BIGU

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!