/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 793: Precizarea lui Șoigu, elicopter distrus și spitale evacuate! Kievul pregătește „cerul sângeriu”

TOP// Întreprinderile de stat cu cele mai mari venituri în 2018. Profitul „Moldovagaz” scade drastic

30 iunie 2019, ora 08:20

UPDATE // După publicarea materialului, reprezentanții societății pe acțiuni „Vinuri Ialoveni” ne-au informat că în raportul Agenției Proprietății Publice s-ar fi strecurat o greșeală gravă și au precizat că pierderile companiei au fost anul trecut în sumă totală de 590 mii lei și nu 5,9 mil lei cum anunță experții APP. Conducerea vinăriei a trimis și o scrisoare către APP prin care a rugat să corecteze eroarea.

Zeci de întreprinderi de stat din R. Moldova au înregistrat pierderi considerabile anul trecut și au acumulat datorii de sute de milioane de lei, arată un raport prezentat de Agenția Proprietății Publice (APP).

Dintre întreprinderile de stat, cel mai mult a scăzut în cifre „Calea Ferată din Moldova”, care a înregistrat în 2018 un profit cu 80 de milioane de lei mai mic față de anul 2017.

Experții APP susțin că pierderile sunt cauzate în primul rând de scoaterea de la balanța întreprinderii a instituțiilor medicale, reducerii volumului de transport de mărfuri în tranzit şi a veniturilor acumulate ca urmare de devalorizării francului elvețian. Totodată, pierderile anuale acumulate din transportul de pasageri se ridică la circa 170 mil lei.

Profitul întreprinderii „Moldtranselectro” a scăzut anul trecut cu 71 mil lei față de 2017, iar „Aeroportul Internațional Mărculeşti” a câștigat în anul precedent cu 21 mil lei mai puțin decât în 2017. Și compania „Moldelectrica” a câștigat cu 18 mil lei mai puțin anul trecut față de anul 2017.

Topul de laudă

Dintre cele 152 de întreprinderi de stat evaluate de APP,  90 de companii au finalizat anul financiar 2018 cu profit net, care a însumat aproape 871 milioane de lei. Cele mai semnificative majorări ale profitului le-a avut anul trecut „Fabrica de sticlă din Chișinău” care a câștigat cu 32 mil de lei mai mult față de anul 2017.

Întreprinderea „Poșta Moldovei” a avut un profit mai mare cu 12 milioane de lei. Spectaculos a crescut întreprinderea „Nodul Hidroenergetic Costești”, care a înregistrat în 2018 un profit de peste 12 milioane de lei. Cu un an mai devreme, această întreprindere a avut un profit de numai 137 de mii de lei, iar în anul 2016 chiar a fost în pierdere.

 

9 societăți pe acțiuni suportă pierderi

Experții APP au analizat situația economico-financiară și la 37 de societăți pe acțiuni în care statul are o cotă mai mare de 30 la sută. Dintre acestea, nouă companii au generat pierderi în valoare de peste 56 milioane de lei.

SA „Vinuri Ialoveni” a încheiat anul 2018 cu pierderi de aproape 6 mil lei, în timp ce în 2017 a avut un mic profit de 27 de mii de lei. Întreprinderea „Institutul de cercetări științifice „Rif-Acvaaparat” a suportat pierderi de 4,3 milioane de lei, în timp ce anul 2017 îl încheiase cu un profit de 600 mii lei.

„Circul din Chișinău” și „Moldova Film” sunt alte două companii de stat care au avut în 2018 pierderi de peste un milion de lei fiecare

Profitul „Moldovagaz” scade abrupt

Pe de altă parte, 28 de societăți pe acțiuni în care statul are capital au încheiat anul 2018 cu profit. Deși „Moldovagaz” are cel mai mare profit– peste 191 mil lei, experții APP atenționează că acesta a scăzut drastic față de anul 2017. Atunci „Moldovagaz” încheiase anul cu un profit net de aproape două miliarde de lei.

Cifrele mai arată că situația a degradat atât de mult la „Moldovagaz” din cauza reducerii veniturilor din vânzări, care au fost cu 480 mil lei mai mici față de anul 2017.

Următoarele două locuri în topul companiilor cu profit sunt ocupate de „Termoelectrica ” și „Rețelele electrice de Distribuție Nord”, care au avut profituri de 185 și, respectiv, 80 milioane lei.

Întreprinderea „Moldtelecom” a întregistrat anul trecut un profit de 59 mil lei, care este cu 9% mai mic față de anul 2017. Și această întreprindere a avut anul trecut vânzări mai mici cu peste 70 de milioane de lei față de anul 2017.

Topul continuă cu societățile pe acțiuni „Metalferos” și „Energocom” care au înregistrat anul trecut venituri de 46 și, respectiv, 22 milioane de lei.

„Deși profitul net cumulativ al întreprinderilor de stat şi societăților comerciale este unul pozitiv şi atinge valoarea de peste 600 milioane de lei, majoritatea entităților cu cotă de stat înregistrează indicatori de performanță (rentabilitate a activelor, a capitalului propriu) sub normativele recomandate”, au concluzionat experții Agenției Proprietății Publice.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram