Reprezentanții Partidului Socialiștilor și Blocului ACUM încă nu au ajuns la o înțelegere finală ce ține de reforma justiției și numirea noului procuror general. În prezent, se stabilesc condițiile exacte în care va activa comisia specială din cadrul Ministerului Justiției, care să selecteze viitorii candidați pentru funcția de procuror general, care vor fi înaintați ulterior Consiliului Superior al Procurorilor.

Între timp, politicienii aflați la guvernare au convenit condiții noi pentru potențialii candidați la șefia Procuraturii Generale. „Vor putea fi nu doar oameni din sistem, nu doar procurori, dar și judecători și avocați”, a precizat Igor Dodon în cadrul unei emisiuni la „Jurnal TV”.

Întrebat de ce se insistă pe o experiență de muncă de cel puțin 15 ani a candidaților, șeful statului a spus că s-a renunțat la această prevedere: „Aveți informație învechită”. Noile condiții au fost convenite acum două zile cu liderii Blocului ACUM, afirmă Igor Dodon, fără a oferi mai multe detalii la acest subiect.

Suntem la etapa să vedem cum se formează această comisie la Ministerul Justiției. Restul, absolut tot pe reforma justiției este. Trebuie să vedem cum putem să înaintăm retragerea procurorului general, care sunt pârghiile, motivele, toată procedura. Dacă decidem asupra acestui subiect, suntem gata să o votăm luni. Facem luni sau marți ședința Parlamentului și mergem înainte”, afirmă Igor Dodon cu referire la reforma justiției.

Amintim că un concurs pentru selectarea procurorului general a fost inițiat de Consiliul Superior al Procurorilor. Șapte persoane și-au depus dosarele.

Oficial! Lista candidaților la funcția de procuror general

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!