Organizațiile neguvernamentale de media fac apel către Executiv să includă în programul său de guvernare un capitol aparte dedicat mass-media prin care se va angaja să identifice soluții pentru problemele sectorului mediatic, semnalate inclusiv în Rezoluția Forumului Mass-Media 2019 care a avut loc la 4-5 noiembrie.

„Organizațiile neguvernamentale de media constată că în programul de activitate al Guvernului condus de Ion Chicu nu se regăsește un capitol dedicat domeniului mass-media, care ar conține soluții pentru problemele din acest sector: cadrul legal imperfect, concentrarea proprietăților, poziții dominante abuzive de pe piața de publicitate, limitarea accesului la informație, lipsa facilităților fiscale pentru dezvoltarea instituțiilor media, accesul restricțional al jurnaliștilor la bazele de date, subordonarea politică a Companiei publice „Teleradio-Moldova” etc.

În programul noului Guvern a fost inclusă o singură prevedere care are tangență cu activitatea mass-media, formulată vag și inclusă în compartimentul ce ține de Justiție: „revizuirea cadrului legal în vederea fortificării libertăților fundamentale ale omului, inclusiv libertatea de exprimare și neadmiterea limitării nejustificate a accesului la informație”, se arată în declarația ONG-urilor.

Astfel ONG-urile, solicită Guvernului:

– să elaboreze și să promoveze proiecte de legi necesare dezvoltării pe termen lung a instituțiilor mass-media independente din Republica Moldova;

– să asigure elaborarea și consultarea largă cu întreaga societate a unei strategii și a unui plan de acțiuni pe termen mediu și lung de realizare a Concepției naționale de dezvoltare a mass-media;

– să ducă la bun sfârșit inițiativa de deschidere a bazelor de date pentru jurnaliști;

– să asigure funcționalitatea pieței publicitare libere;

– să completeze Legea 2% cu o prevedere, prin care instituțiile mass-media să fie incluse în lista potențialilor beneficiari ai desemnării procentuale, astfel încât persoanele fizice plătitoare de impozite să poată direcționa 2% din suma impozitului pe venit pentru susținerea instituțiilor mass-media;

– să dezvolte strategii de susținere a publicațiilor periodice independente, inclusiv pe segmentul distribuției și a facilităților fiscale.

Organizațiile neguvernamentale își exprimă disponibilitatea să contribuie la elaborarea proiectelor de acte legislative și normative în acest sens și solicită Guvernului Chicu să dea dovadă de deschidere față de mass-media și să fie receptiv la problemele acestui domeniu.

Printre organizațiile semnatare se numără: Centrul pentru Jurnalism Independent, Asociația Presei Independente, Asociația Presei Electronice, Centrul de Investigații Jurnalistice, Comitetul pentru Libertatea Presei, Asociația Telejurnaliștilor Independenți, Centrul „Acces-Info” și  RISE Moldova.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!