După scrutinul local general de pe 20 octombrie 2019 în toate raioanele, cu excepția unui singur, au fost aleși președinți noi. Ultimii consilieri locali care urmează să-și aleagă un președinte sunt cei din Criuleni, care vor face o nouă tentativă în acest sens pe data de 19 decembrie. Deocamdată, funcția de președinte în exercițiu este deținută de Ion Țurcan, membru al Partidului Democrat.

Doar 5,6% din numărul total al noilor conducători de raioane și municipii sunt femei, bărbații fiind reprezentanți în proporție de 94,4 la sută în aceste funcții.

Cei mai mulți dintre conducătorii de raioane și municipii din țară sunt exponenți ai Partidului Socialiștilor – circa 58%, aceștia au 20 de președinți de raioane și un primar de municipiu – Ion Ceban (Chișinău).

Partidul Democrat are deocamdată 11 președinți de raioane (cca 30%), inclusiv președintele în exercițiu de la Criuleni.

La rândul lor, partidele: Platforma Da, Partidul Acțiune și Solidaritate și Partidul ȘOR au câte un președinte de raion, iar Partidul Nostru, un primar de municipiu – Renato Usatîi (Bălți).

Deși conform procentajelor pe care le-au acumulat partidele în urma alegerilor de pe 20 octombrie Partidul Socialiștilor și Blocul ACUM s-au clasat pe primele poziții, în cele mai multe dintre raioane partidele câștigătoarea nu au reușit să obțină un procentaj de peste 50%, astfel, în urma înțelegerilor la nivel local, cei mai mulți dintre președinții de raioane sunt reprezentanți ai Partidului Socialiștilor și ai Partidului Democrat.

Iată numele noilor președinți de raioane, aleși în urma scrutinului local general din 2019

 

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!