/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 793: Precizarea lui Șoigu, elicopter distrus și spitale evacuate! Kievul pregătește „cerul sângeriu”

/VIDEO/ Specialiștii vorbesc de o anomalie! În plină iarnă, au răsărit ghioceii și lalelele și a înmugurit liliacul

missing
09 ianuarie 2020, ora 07:46

Buimăcite de vremea caldă, cu soare generos, multe plante încep să iasă la suprafață. Printre ele se numără ghioceii sau lalelele, care, de regulă, răsar abia pe la sfârșitul iernii și după ce se topește zăpada. Vâzându-le deja ieșite, gospodarii își fac griji că, la un ger mai năprasnic, plantele vor îngheța. Și specialiștii vorbesc despre un fenomen ieșit din comun, dar spun că florile ar putea fi salvate de frig dacă va ninge.

Anii trecuți, această etapă de dezvoltare era specifică după topirea zăpezilor din ianuarie-februarie. Acum e abia 5 ianuarie, fără zăpadă.

Considerați vestitorii primăverii, ghioceii sunt așteptați să înflorească abia pe la sfârșitul iernii și doar după ce se topește zăpada. Și specialiștii sunt mirați de faptul că au ieșit deja la suprafață, pentru că, spun ei, aceste plante simt cel mai bine când iarna e pe sfârșite.

ANATOLIE BRAZIȚCHI, CERCETĂTOR ȘTIINȚIFIC, PARCUL DENDRARIU

Au crezut că este primăvara. Vedeți, chiar dacă nu au creier, condițiile din jur i-au făcut să creadă că a venit primăvara. Dacă va fi zăpadă, le va acoperi și vor ierna așa.

În alte gospodării, din raionul Soroca, de exemplu, au răsărit lalelele. În această curte, florile stau chiar în bătaia soarelui și au parte de apă din plin. Specialistul consideră că, dacă peste ele se va abate un ger aspru, cu temperaturi ce vor depăși 15 grade cu minus, atunci plantele riscă să piară. Deși bulbii vor rămâne protejați de pământ, cel mai probabil, plantele nu vor înflori.

ANATOLIE BRAZIȚCHI, CERCETĂTOR ȘTIINȚIFIC, PARCUL DENDRARIU

Avem câteva tipuri de lalele, care, la fel, au reușit să se înalțe, dar nu au înflorit. Asta pentru că a fost o toamnă foarte lungă, care a trecut într-o iarnă tot caldă. E un fel de provocare pentru plante. În loc să se odihnească, ele cresc. Este rău.

În alte curți a înmugurit liliacul și unele specii de trandafiri.

Conform prognozelor meteo, vremea va continua să fie caldă și această săptămână. Cel mai frig va fi în raionul Edineț, unde noaptea se așteaptă până la -8 grade Celsius, iar ziua până la -2. Iar cel mai cald, va fi în sudul țării, mai exact în raionul Cahul. Pe timp de zi sunt așteptate 6 grade cu plus, iar noaptea se vor înregistra -3 grade. În capitală, temperaturile diurne vor fi cu plus, iar cele nocturne vor atinge -5 grade. Precipitații ar putea să cadă vineri, în formă de lapoviță.

 

 

 

 

 

 

 

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram