Instituțiile de stat au fost atacate de un virus în perioada 11 și 13 ianuarie. Acesta restricționează accesul către informații prin criptarea fișierelor. În schimb, hackerii solicită plata unei recompense sub formă de criptomonede „Bitcoin”.

Virusul vizează toate versiunile de sistem de operare: Windows 7, Windows 8.1 și Windows 10. Odată ce reușește să se infiltreze pe stațiile de lucru, acesta crează în mod aleatoriu un executabil. 

Executabilul, creat pe stația de lucru infectată, scanează toate fișierele existente, iar apoi selectează anumite fișiere de tip documente cu extensia .doc, .docx, .xls, .pdf și altele pentru a le cripta.

Când fișierele sunt detectate, virusul va schimba extensia, astfel încât acestea devin inaccesibile și nu mai pot fi deschise. Atacatori lasă o notă de răscumpărare în fiecare mapă cu fișiere criptate prin care solicită achitarea unei sume sub formă de criptomonede Bitcoin.

„În cazul în care ați devenit victima unui atac de acest tip, primul pas este de a izola resursa informațională infectată prin deconectarea de la rețeaua de internet, astfel veți reduce riscul ca infecția să fie răspândită și pe alte resurse informaționale din rețeaua întreprinderii”, spun specialiștii.

Aceștia presupun că ne putem aștepta ca în anul 2020 tot mai mulți cetățeni, instituții și companii să fie afectate de acest virus.

Pentru diminuarea daunelor produse într-o eventuală infectăre, Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică vă recomandă un set minim de măsuri în scopul prevenirii și detectării atacurilor de acest tip.

1. Raportați incidentul către persoanele responsabile;

2. Nu accesați link-uri suspicioase și nu descarcați/deschideți atașamente suspecte;

3. Efectuați Back-up regulat și elaborați un plan de recuperare fiabil;

4. Folosiți soluție de protecție antivirus actualizată;

5. Mențineți actualizat sistemele de operare și programele soft;

6. Nu folosiți niciodată USB-uri necunoscute;

7. Monitorizați traficul de rețea și detecție a intruziunilor;

8. Utilizați un VPN când utilizați Wi-Fi public;

9. Refuzați să divulgați date cu caracter personal.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!