Guvernul Chicu a decis să modifice din nou legislația, astfel încât Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) să poată plafona prețurile la carburanți. Anunțul a fost făcut de prim-ministru în această dimineață, după ședința pe care a avut-o cu șeful statului și președinta Parlamentului.

„O să revenim la plafonarea de către ANRE. Nu este o practică bună acum. Este plafonată doar profitabilitatea de zece la sută, dar nu avem nicio pârghie să vedem costurile lor”, a explicat Ion Chicu.

Amintim că petroliștii au majorat de câteva ori în luna ianuarie prețurile la carburanți. Consiliul Concurenței a făcut o verificare și nu ar fi identificat înțelegeri de cartel.

Anterior, ANRE stabilea prețuri plafon la benzină și motorină o dată la două săptămâni și toți petroliștii erau obligați să le respecte. Dar autoritățile au modificat anul trecut legea.

Agenților economici li s-a permis să stabilească de sine stătător prețurile de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale și a gazului lichefiat reieșind din consumurile și cheltuielile aferente comercializării carburanților, în conformitate cu standardele de contabilitate aplicabile și incluzând o rată de rentabilitate anuală prevăzută de metodologie, care nu poate depăși 10%.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!