Depunerea actelor pentru redobândirea cetăţeniei române a fost blocată. Despre asta a spus noua secretară de stat al Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova din Guvernul de la Bucureşti, Ana Guțu, într-un interviu pentru Europa Liberă.

Ana Guțu a explicat că redobândirea cetățeniei a fost blocată, din cauza unor rețele criminale care s-au dezvoltat pe filiera redobândirii cetățeniei.

„Vreau să aduc unele precizări. Am discutat cu ministrul justiției Cătălin Predoiu în ultima ședință de guvern și dumnealui mi-a spus că actualmente există o situație neplăcută legată de rețelele criminale care s-au dezvoltat pe filiera redobândirii cetățeniei. Și mă refer la dosarele de solicitare a cetățeniei care vin, de exemplu, din partea a circa 350 de mii de cetățeni din Rusia și Ucraina care printr-o minune au găsit acte de naștere pe teritoriul României Mari și acum solicită cetățenia română. Din cauza aceasta s-a blocat procesul, fiindcă trebuie să se lămurească organele judiciare ce e cu aceste dosare, dar blocajul din Comisia pentru cetățenie din cadrul Autorității Naționale pentru Cetățenie a fost deblocat, mi-a spus ministrul Predoiu, și deja au și fost publicate mai multe hotărâri de acordare a cetățeniei române”, a spus Ana Guțu.

Membra Guvernului de la București a precizat că în scurt timp situația va reveni la normalitate.

„Dosarul cetățeniei este unul foarte important, cele 260 de mii de dosare care s-au oprit și, într-adevăr, este un fapt absolut neplăcut pentru solicitanți, fiindcă termenul legal este de șase luni, dar s-a ajuns la termenul de doi ani și jumătate; oamenii așteaptă de doi ani și jumătate redobândirea cetățeniei. După ce a fost deblocat, vom lucra împreună cu toți colegii din grupul parlamentar al Mișcării Populare să amendăm legislația în direcția facilitării condițiilor de redobândire a cetățeniei cu păstrarea anumitor filtre, desigur, pentru a evita istoriile neplăcute ale unor oameni care solicită cetățenia română din motive comerciale”, a explicat noua secretară de stat al Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova din Guvernul de la Bucureşti.

Acum o săptămână deputatul în Parlamentul R. Moldova Iurie Reniță a expediat o solicitare către autoritățile de la București pentru a urgenta procesul de redobândire a cetățeniei române de către basarabeni. Asta în timp ce peste 230 de mii de dosare pentru redobândirea cetățeniei române, depuse de basarabeni din 2017 până acum, se află în proces de examinare la autoritățile de peste Prut.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!