Soluția identificată de actuala guvernare pentru a compensa circa 30% din banii puși pe umerii cetățenilor în urma adoptării „Legii miliarudlui” din profitul Băncii Naționale a Moldovei (BNM) este dur criticată de deputații din opoziție.

Alexandru Slusari afirmă că profitul BNM este acumulat tot din contribuțiile cetățenilor și soluția anunțată astăzi de Igor Dodon este doar o manipulare.

„Este minciună a lui Igor Dodon. El în 2016, în campania electorală, a promis anularea Legii miliardului. Igor Dodon acum trișează. El trebuia să explice cumva cetățenilor eșecul lui în anularea Legii miliardului și născocește diferite variante.Legea trebuie anulată. Este un lucru simplu. Banii trebuie să-i plătească hoții, nu cetățenii”, a punctat Slusari.

Deputatul este indignat de faptul că socialiștii nu acceptă instituirea unui moratoriu pe Legea miliardului, așa cum a propus Blocul ACUM.

„Dacă nu putem anula legea să instituim un moratoriu,  până organele de anchetă își vor face treaba și toți banii vor fi întorși în țară la BNM. Nu a fost acceptată nici ideea micșorării dobânzii. BNM  acordat bani băncilor cu 0,1% dobândă, iar cetățenii achită peste 5%… Unica ce a putut să inventeze Dodon – impunerea BNM să plătească. Dacă Dodon acceptă această formulă, înseamnă că nu dorește recuperarea banilor și tragerea la răspundere a celor vinovați”, a adăugat Slusari.

Deocamdată, nu este clar despre ce sume anuale ar fi vorba, pentru că legea nu permite ca tot profitul BNM  să fie partajat. Calculele deputaților arată că se pot achita dividende de maximum 250 milioane de lei.

Igor Dodon a anunțat în această dimineață că Guvernul urmează să voteze în această săptămână un proiect de lege care să permită transferul profitului Băncii Naționale în bugetul de stat pentru rambursarea miliardelor acordate în 2014 celor trei bănci falimentare.

Soluția găsită de Guvern pentru a compensa parțial „Legea miliardului”. BNM va vărsa în buget 6 miliarde de lei

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!