/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova

Secretarul Parlamentului face clarificări vizavi de achiziția tabletelor pentru deputați. Când va funcționa sistemul de vot electronic

missing
14 februarie 2020, ora 12:07

Cele 110 tablete noi pentru deputați vor fi livrate în luna martie de compania „Fors-Computer”, care a oferit cele mai mic preț la licitația organizată de Secretariatul Parlamentului – 2 249 625 lei, adică câte 20 de mii de lei pentru o unitate. Specificațiile tehnice ale tabletelor, care sunt atât de scumpe, au fost indicate de specialiștii companiei din Macedonia care este dezvoltatoarea softului e-Parlament, a explicat astăzi secretarul Legislativului Adrian Albu, care a decis să organizeze o conferință de presă pentru a clarifica situația legată de achiziția tabletelor. Subiectul a stârnit anterior discuții aprinse în societate,oamenii fiind nemulțumiți de achiziția tabletelor din bani publici, dar și printre deputați, unii afirmând că nu au nevoie de acestea.

Compania IT care crează softul pentru Parlamentul de la Chișinău este din Macedonia și a fost selectată de PNUD, iar programul e-Parlament este implementat cu suportul financiar al Ambasadei Suediei care a oferit un grant în valoare de 433 de mii de dolari. Softul cuprinde trei elemente: site nou pentru Parlament, vot electronic pentru deputați și sistem de gestionare a documentelor legislative în format electronic.

„Până pe 31 martie softul va fi transmis, dar dacă va fi o mică întârziere să nu o catalogați ca o bombă. Șapte experți ai companiei dezvoltatoare lucrează de o săptămână în Parlament, împreună cu colegi de la PNUD. Repară anumite greșeli depistate, îmbunătățesc sistemul. Specificațiile tabletelor a fost alese de compania dezvoltatoare a softului nu de Secretariatul Parlamentului”, a precizat Albu.

Întrebat care este termenul limită când ar putea să fie deja implementat sistemul de vot electronic la ședințe, secretarul Parlamentului nu a putut spune, argumentând că deputații vor trebui să fie instruiți cum să-l utilizeze și totul depinde cât de repede vor trece trainingurile.

Referindu-se la compania „Fors-Computer” care a câștigat licitația și urmează să livreze Parlamentului cele 110 tablete, Adrian Albu a confirmat că aceasta a avut anterior două „ratări”, nu a livrat la timp bunurile după ce câștigase alte două licitații, dar Secretariatul Parlamentului nu a inclus-o în „lista neagră”, pentru că nu se întruneau prevederile legale.

„A fost un lot de calculatoare, dar nu era vina agentului economic că livrarea nu a avut loc, ci a producătorului care nu avea suficiente piese pentru asamblarea calculatoarelor. Iar despre tabletele care urmau a fi livrate la sfârșitul anului, agentul economic ne-a informat că nu reușește să le livreze la timp și am retras contractul de la Trezoreria de Stat. Agentul a fost foarte corect cu noi. Am apreciat faptul că ei au fost deschiși și garanția de bună execuție a contractului în valoare de 94 de mii de lei a rămas în bugetul de stat”, a explicat Albu.

Potrivit secretarului Parlamentului, instituția s-a adresat diferitor organizații care puteau să sponsorizeze achiziția tabletelor pentru deputați, dar nimeni dintre parteneri nu a dat un răspuns pozitiv. Respectiv, a fost o necesitate ca tabletele să fie cumpărate cu bani din bugetul Parlamentului, pentru a nu da peste cap implementarea softului e-Parlament, definitivat de compania IT din Macedonia din grantul suedez.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram