Alertă și pe aeroportul internațional Chișinău. Odată ajunși la sol, pasagerii au trecut prin termoscanere, pentru a li se verifica temperatura corpului. Dacă prezentau semne de boală, erau dați la o parte și verificați sumplimentar. De un asemenea control au avut parte și pasagerii cursei ce a venit din Italia, în care se atestă cel mai mare focar de coronavirus de pe continentul european. Moldovenii spun că și-au cumpărat bilete mai din timp, iar unii se vor întoarce abia după ce boala va bate în retragere.

Odată ce ajung pe Aeroportul Internațional Chișinău, pasagerii sunt verificați cu acest termoscaner, care măsoara temperatura corpului. În cazul unor suspiciuni de boală pasagerii sunt îndreptați într-o cameră specială, iar după necesitate sunt preluați de ambulanță”, Cătălin Goria, reporter TV8.

Treceți vă rog, e ok. Câte unul vă rog”.

Cu mai multă atenție au fost tratați cei care au venit din Italia, mai ales că la bord se aflau oameni din Milano sau Padova, unde deja sunt cazuri confirmate de coronavirus. Aceștia ne-au spus că lumea este panicată, școlile și universitățile sunt închise, iar rafturile supermarketurilor se golesc văzând cu ochii.

„E isterie, magazinele se golesc de produse, oamenii sunt speriați, dar e normal de firea omului să se sperie de moarte”.

„Toți sunt în panică, majoritatea stau acasă nu întâlnești pe nimeni pe stradă, locurile de muncă se închide de exemplu al meu, magazinele sunt fără apă, fără produse de lungă conservare”.

Această tânără a fost la părinți în Italia. Ea spune că nu va mai merge la ei, până când virusul nu se va retrage.

„Când plănuiți să vă întoarceți înapoi? -Nu mă întorc degrabă.-De ce?- Să se liniștească tot apoi mai vedem”.

În cazul pasagerilor veniți din Italia, termoscanerele au arătat că nimeni nu prezenta simptome de boală. În schimb, cinci din cei care au aterizat din orașul Sankt Petersburg aveau febră, mai mult de 38 de grade Celsius. Așa că, au fost opriți din drum și puse să completeze fișa epidemiologică.

„De ce stați aici? -Nu știu. -Aveți 38 temperatura. -Poate să fie, eu vin de la înmormântare, o săptămână nu am dormit”.

„Se măsoară temperatura pentru care confirmă că dumnealui are temperatură, i se aplică fișa epidemiologică, este scos din fluxul de pasageri, se face fișa pentru pasageri cu caz probabil de infectare și este apelat ambulanța pentru a prelua călătorul”.

Termoscanerele, două la număr, au fost amenajate la intrare în țară. De asemenea, polițiștii de frontieră, vameșii și ceilalți angajați de la aeroport poartă mănuși și măști de protecție.

 

Reporter: Cătălin Goria

Imagini: Sergiu Ciubaru

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!