/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și paradoxul invaziei ruse. Kremlinul vrea să saboteze summitul de pace

/VIDEO/ În jumătate din cele peste 1 200 de școli, copiii merg în toalete murdare, construite în curtea școlilor

missing
28 februarie 2020, ora 21:58

Sute de elevi au semnat o petiție prin care cer toalete în școli și conectate la apă. Semnăturile au fost colectate de către mai multe ONG-uri, iar astăzi au fost depuse la Guvern. Datele arată că în jumătate din cele peste 1 200 de școli copiii merg în toalete murdare, construite în curtea școlilor. Autoritățile centrale încă nu au oferit un răspuns. Iar directorii de școli strâng din umeri și spun că nu cum să schimbe lucrurile.

„În baza scrisorii avem coletul cu petiții. -Este cutia poștala. -Noi dorim ca doamna de la cancelarie să pună ștampila de înregistrare”. 

Mai mult de jumătate din școlile din țară copii nu au acces la apă și sanintație acesta este un drept al lor și o obligație a statului, am reușit să colectăm peste 3500 de semnături și vreau să mulțumesc și elevilor care au semnat această petiție”, Veaceslav Tofan, director executiv Amnesty International Moldova.

„Vorbim în plin sezon epidemic despre prevenire, cum autoritățile pot să dea indicații de a se spăla pe mâini dacă nu este acces la apă fie nu există săpun.”

Guvernul a precizat că petiția a fost recepționată și că va fi expediată prim-ministrului. Cu toaleta în curte activează și școala din satul Pașcani, din raionul Criuleni. Directoarea gimnaziului nu a vrut să vorbească despre această situație la camera, dar ne-a spus că nu are spațiu ca să mute blocul sanitar în clădire și nici bani.

Lipsa unui spațiu pentru a amenaja un veceu intern în această instituție lipsește, în aceste condiții elevii sunt nevoiți să meargă în veceul de afară, unde condițiile lasă de dorit”, Cătălin Gorea, reporter TV8.

„Când plouă trebuie să te îmbraci bine ca să nu te ploaie, chestii de genul”.

„Iarna când e mai frig, ori când plouă este mai răcoare”. 

Și profesorii folosesc aceată toaletă. Ana Muntean, care a fost profesoară de Istorie timp de 36 de ani în acest gimnaziu, spune că așa a fost dintotdeauna.

Noi vrem urmași, de unde să fie daca copilașii se duc și stau în găurile celea unde bate vântul din toate părțile, să fim serioși e clar ca buna ziua”, Ana Muntean, fostă profesoară.

Potrivit datelor Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, aproximativ jumătate din școlile din Republica Moldova nu au toalete în interiorul instituției, conectate la un sistem public de canalizare. Datele statistice arată că în țară sunt în jur de 1220 de instituții de învățământ primar și secundar general.

 

Reporter: Cătălin GORIA

Imagini: Tudor BIGU

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram