/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 793: Precizarea lui Șoigu, elicopter distrus și spitale evacuate! Kievul pregătește „cerul sângeriu”

Pronosticul lui Ion Sturza pentru „criza post-coronavirus”, care ar putea dura doi ani și măsurile pe care le recomandă urgent autorităților

missing
24 martie 2020, ora 15:32

Fostul premier Ion Sturza vorbește într-o postare pe Facebook despre un colaps global provocat de noul coronavirus, care cuprinde mai multe crize: de sănătate, economică, financiară, socială și psihologică.

Sturza face pronosticuri despre urmările care vor fi în economie, cauzate de această pandemie și vine cu recomandări pentru autoritățile de la Chișinău, care ar trebui să acționeze de urgență. Acesta vorbește despre lipsa de lichidități, scăderea remitențelor și șomajul care vor afecta R. Moldova”

Știu, astăzi nu ne interesează economia mondială. Dar Moldova nu este imună sub nicio formă. La nivel global, în trimestrul doi se așteaptă o contracție a PIB de 20-30%. În țări precum China, SUA, Italia – 50%(!). Șomajul poate să atingă temporar si 30%. Economia se confruntă cu o lipsă dramatică de lichidități (unde e cash-ul?), întrerupere de livrări și căderea abruptă a cererii. Perioada acută va dură încă minimum 6 luni, criza în sine – 2 ani.

Avantajul Republici Moldova e că este un stat subdezvoltat. Aici nu există o piață sofisticată de capital. Datoria de stat internă și externă este la un nivel mic, 25% din PIB. Rezervele valutare ale BNM – peste 3 miliarde USD, lichidități excesive în sistemul bancar (până la criză) 500 milioane USD. Dar…Avem și dezavantaje majore.

Anticipez o reducere a PIB-ului în termeni anualizați de aproximativ 30% (70 miliarde MDL) și, respectiv, venituri la buget de aprox. 25 miliarde MDL. Vor scădea mult remitențele, 30-40%, sub pragul de un miliard USD. Respectiv va crește deficitul contului curent de la actualul 10% la 20%. Șomajul poate să atingă 30% din cei 1,2 milioane de moldoveni încadrați astăzi în câmpul muncii”, prognozează Ion Sturza.

Fostul premier recomandă Guvernului și Parlamentului să intervină urgent pentru a lovi criza în plin cu o „bombă nucleară, nu cu o bazuca” și estimează pachetul total de ajutor și intervenție la 25-30 de miliarde de lei.

„Statul are două instrumente foarte eficiente: Politica monetară și Politica fiscală.

BNM trebuie să asigure lichiditate în sistemul bancar. Astăzi, stocul de credite de consum și cel expus crizei este de aprox. 30 miliarde MDL. Puteți să le considerați în default! Se pot reduce rezervele obligatorii la jumătate și introduce mecanisme de REPO pe hârtiile de valoare și datoria corporate. Trebuie să ne pregătim de naționalizare (temporară) a unor bănci.

Banca Națională ar putea utiliza o jumătate din rezerva valutară, 1,5 miliarde USD și tot profitul (pierderile) pentru a finanța perioada de criză și reconstrucție post. Se poate încerca de luat credite externe. FMI – 100 milioane USD, BM – 50 milioane, UE – 50 milioane. Necondiționat! La nivel bilateral, nu cred!

Aduceți mai multă valută în numerar în țară. Bancomatele trebuie să fie alimentate non-stop. Ratele la banci a populației pot fi amânate pe 6 luni. BNM trebuie să devalorizeze treptat leul și să se acomodeze cu o inflație de 30-50%.
Inflația este un „impozit” cinic, cvasitotal, dar extrem de eficient pentru recuperare.

Politica fiscală

Veniturile bugetare se vor reduce cu 25-30 miliarde de lei. În aceste condiții trebuie, suntem obligați să cheltuim și să acordăm facilități fiscale! Un principiu general pentru a defini cine sunt cei afectați și trebuie ajutați – scăderea afacerilor cu cel putin 30% și disponibilizări de 30% din numărul total de angajați. Nu salvăm (scuze) comercianții de automobile, bijuterii, speculanții imobiliari etc.! Știu din practică, vor fi primii care vor țipa după ajutor.

Pentru companiile din zona de risc, dar și liber-profesioniști trebuie amânată plata de taxe și impozite sociale pe 6 luni. Excepție este TVA! Plata taxelor de la populație tot trebuie amânată pe 6 luni. Guvernul poate să garanteze creditele pentru agenții economici care activează în zonele critice, în agricultură.

Guvernul trebuie să compenseze ca principiu general plata șomajului tehnic la nivelul a 75% din salariul mediu brut (aprox. 5000 lei). Avem nevoie de o realocare de fonduri bugetare către sectorul sănătății de minimum 2 miliarde de lei și cel al securității publice – 500 de milioane.

Tot din pachetul de 25 miliarde trebuie să facă parte și transferurile directe către autoritățile publice locale. Ar fi util să ne gândim și la un mecanism de naționalizare (temporară!) a companiilor din sectoarele critice ale economiei”.

Ion Sturza precizează că pentru implementarea acestor măsuri exisă cadrul legal în R. Moldova, iar unde este un vid, Parlamentul a trebui să adopte legile de urgență.

Pentru a implementa aceste măsuri este nevoie de voință, curaj, oameni pregătiți profesional și mental, cu o reputație impecabilă și susținuți de societate!

Nu pretind că datele sunt la virgulă și că totul e ușor de implementat. Dar știu, e timpul să acționăm!”, îndeamnă Ion Sturza.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram