/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 790: 20.000 de parașutiști la Ceasov Iar și fără Patriot de la UE. A căzut turnul televiziunii

Medici de la Spitalul Republican, îngrijorați că pacienții cu COVID-19 sunt internați în același bloc unde se fac operații pe inimă la copii. Explicația directorului

missing
30 martie 2020, ora 16:22

Pacienții diagnosticați cu noul coronavirus, care se afla la tratament în prezent la Spitalul Clinic Republican (SCR) „Timofei Moșneaga”, se află în același bloc unde este amplasată secția de chirurgie și nemijlocit sălile unde se fac operații pe inimă la copii. Câțiva medici de la acest spital se îngrijorează de faptul că micuții pacienți ar putea fi supuși riscului îmbolnăvirii, întrucât aceștia și așa sunt foarte vulnerabili.

Îngrijorarea medicilor care s-au adresat redacției noastre, rugându-ne să le păstrăm anonimatul, vine și în contextul în care fostul director al SCR Anatol Ciubotaru a spus că instituția are probleme cu sistemul de ventilare. La rândul său, Andrei Uncuța, directorul interimar al spitalului, ne spune că în acest bloc, unde sunt internați pacienții cu COVID-19 și unde se află și secția de cardiochirurgie la copii, sistemul de ventilare funcționează, iar fluxurile de aer din încăperile unde sunt pacienții cu coronavirus și unde se fac operațiile la copii nu se intersectează.

Ce spun medicii?

Foto simbol: Canva.com

„În acest bloc deja au fost transferați în secția de terapia intensivă pacienți diagnosticați cu COVID-19, iar la etajul I continuă operații pe inimă la copii. Acești copii sunt din start compromiși cardiopulmonar. Noi suntem gata de sacrificii pentru binele societății, dar suntem foarte revoltați de deciziile antimedicale, care vor grăbi colapsul sistemului medical. Este inadmisibil ca copii compromiși cardiovascular să se afle într-un focar epidemiologic cu pacienți infectați cu COVID-19. Cine-și asumă aceste riscuri pentru pacienții care acuma se operează?”, a spus un medic, rugându-ne să-i păstrăm anonimatul.

Un alt medic de la același spital ne-a spus că secția de cardiochirurgie ar putea fi transferată în blocul vechi al Spitalului Republican, unde s-au aflat până acum pacienți cu coronavirus. „Acum acolo se fac dezinfecții”, ne-a spus sursa care, de asemenea, a rugat să nu-i fie divulgat numele.

Explicația directorului

La rândul său, directorul interimar Andrei Uncuța susține că lucrurile au fost organizate astfel încât sănătatea și viața copiilor operați în secția de cardiochirurgie să nu fie pusă în pericol.

„Blocul chirurgical are trei compartimente, partea stângă, de sus până jos, sunt paturi de terapie intensivă și blocul de mijloc și din dreapta, din trei compartimente este blocul chirurgical. În partea dreaptă a acestei secțiuni, la etajul 1, este blocul de operații pentru cardiochirurgia la copii și la nivelul trei este terapia intensivă pentru copiii operați la cord. La moment noi utilizăm partea stângă a compartimentului din stânga, etajul unu și doi al acestui bloc chirurgical, acele trei secțiuni, stânga, mijloc și dreapta, au sisteme de ventilare separate”, ne-a explicat directorul interimar al SCR la telefon.

Foto: Andrei Uncuța, sursa. Noi.ms

„Primul compartiment din  partea stângă funcționează după sistemul de ventilare și fluxuri specifice pentru terapie intensivă a pacienților cu  COVID-19, dar partea de mijloc și din dreapta funcționează separat pentru conceptul de bloc  pentru operații și terapie intensivă. În cazul respectiv aceste fluxuri nu se intersectează, sunt separate ca și spații și ca sisteme de ventilare”, a mai spus Andrei Uncuța.

Cât privește transferarea secției de cardiochirurgie în blocul vechi al spitalului, directorul interimar susține că nu a fost luată deocamdată o decizie, dar acest pas ar urma să fie făcut în cazul în care numărul de îmbolnăviri va crește.

„Mergem gradual: inițial erau 12 paturi, apoi plus zece – 22; acum am desfășurat 13 paturi la etajul doi în blocul nou și pregătim etajul unu în acest bloc încă 13 paturi, de rezervă în cazul când numărul o să crească masiv și o să avem nevoie să utilizăm și alte spații ale blocului nou, în acel moment o să fie pus stop și atunci o să decidem ce facem cu chirurgia cardio la copii”, a comentat Andrei Uncuța.

În prezent, în Republica Moldova sunt 248 de pacienți confirmați pozitiv la coronavirus. La Spitalul Republican sunt internați pacienții a căror stare de sănătate este gravă. În total, de pa data de 7 martie și până azi, 263 de pacienți au fost identificați cu noul coronavirus, 13 dintre ei s-au vindecat deja, iar doi au decedat.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram