/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și copii întorși acasă. Rusia vrea să saboteze summitul de pace

/VIDEO/ Angajații din sistemul medical, cei mai afectați de Covid - 19! Fiecare al patrulea bolnav provine din domeniu

missing
30 martie 2020, ora 22:01

Statisticile despre numărul lucrătorilor medicali, contaminați cu noul coronavirus, devin tot mai alarmante în Republica Moldova. Fiecare al patrulea bolnav provine din acest domeniu fie că este medic sau șofer de ambulanță sau dacă lucrează la stat sau în instituțiile private. Dintre spitalele strategice, cel mai afectat de îmbolnăviri este Spitalul Clinic Republican, unde vineri erau 12 cazuri.

„Din numărul total de cazuri confirmate de covid, 263, avem 60 de cazuri de persoane cu apartenență la instituție medicală, publică sau privată. Printre ei sunt medici, paramedici, asistenți medicali, felceri, infirmiere și șoferi”, a spus directorul ANSP, Nicolae Furtună.

Astfel, raportat la numărul total de bolnavi, lucrătorii medicali reprezintă aproape 23 la sută. Autoritățile însă nu au explicat cum a fost posibil ca medicii, adică cei care ar trebui să fie cei mai protejați și echipați, să reprezinte cea mai numeroasă categorie de contaminați. De altfel, în ultima perioadă, unii angajați ai spitalelor din țară au spart tăcerea și s-au plâns că nu sunt bine echipați. Potrivit autorităților, doar 9 dintre aceștia ar fi luat virusul direct de la pacienți, ceilalți molipsindu-se în alte condiții, prin transmitere locală. Totuși, în cazul a 29 de lucrători medicali, sursa infecției rămâne necunoscută. Chiar și așa, autoritățile dau asigurări că situația e sub control și că infectarea medicilor e un lucru obișnuit.

„Infecția nu selectează persoana după statut social”, spune ministra Sănătății, Viorica Dumbrăveanu.

„Aceasta se întâmplă în toată lumea și lucrătorii medicali devin ținta numărul unu în contractarea virusului”, explică Nicolae Furtună.

După decesul doctoriței de 79 de ani și pentru reduce cazurile de noi îmbolnăviri, autoritățile capitalei au decis ca lucrătorii medicali, care au peste 63 de ani, să fie trimiși în concediu.

„Pentru a minimaliza riscul de infecție cu covid, li s-a acordat concediu conform legislației în vigoare”, a precizat șefa Direcției municipale Sănătate, Tatiana Bucearschi.

Nu am reușit însă să aflăm despre câți medici este vorba și cine îi va înlocui, în condițiile în care o mare parte din angajați sunt pensionari. Tot astăzi s-a aflat și despre primul caz de infectare al unui primar și a familiei sale. Este vorba despre satul Chișcăreni din raionul Sângerei. Acesta nu a fost de găsit la telefon, dar câțiva săteni au confirmat informația pentru reporterii site-ului tv8.md. Oamenii presupun că primarul s-ar fi molipsit de la localnici, pentru că mergea personal pe la toți ca să-i prevină despre pericolul îmbolnăvirilor cu noul virus. Iar primarul orașului Sângerei a refuzat să se expună la acest subiect.

„Mă refer la codul medical și la taina medicală”, a spus Arcadie Covaliov, primarul orașului Sângerei.

 Între timp, noul coronavirus ajunge în tot mai multe raioane. Conform datelor disponibile în această dimineață, cel mai afectat este municipiul Chișinău, cu peste o sută de cazuri, urmat de raioanele Soroca, Ștefan Vodă, Hâncești, dar și stânga Nistrului. În acest context, autoritățile avertizează că Republica Moldova intră în faza în care virusul se va transmite deja intercomunitar.

„Încetul cu încetul ne deplasăm spre faza de transmitere comunitară. Prin asta au trecut majoritatea țărilor europene și cel mai aproape, România”, a subliniat directorul ANSP.

Tot astăzi, s-a aflat că și un inspector de la Agenția pentru Siguranță Alimentară a fost diagnosticat cu noul virus, urmând să se recupereze la un spital din capitală. Instituția a anunțat că toate persoanele cu care acesta a interacționat în ultima perioadă au fost izolate la domiciliu și sunt monitorizate de către medicii de familie.

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram