/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 793: Precizarea lui Șoigu, elicopter distrus și spitale evacuate! Kievul pregătește „cerul sângeriu”

/VIDEO/ Coronavirusul și restricțiile guvernamentale i-au adus pe unii agricultori la culmea disperării

missing
31 martie 2020, ora 23:08

Coronavirusul și restricțiile guvernamentale i-au adus pe unii agricultori la culmea disperării. Pentru că piețele s-au închis, oamenii se plâng că suportă pierderi colosale. Motivul e simplu. Nu au unde vinde marfa. Le este dificil nu doar celor din agricultură. Pe rețelele sociale mulți antreprenori spun că până la ajutoare din partea statului e cale lungă, iar salariile trebuie achitate acum, însă veniturile au scăzut dramatic. Economiștii anticipează că mai mult companii, în special mici și mijlocii, ar putea să dea faliment.

Suflă vântul a pagubă de când noul coronavirus s-a abătut peste țară. O spune și familia Guțu din raionul Briceni care a crescut aproximativ 2 000 de puieți de pomi, dar și arbuști fructiferi de diferite soiuri. Agrișul, coacăză, butașii de trandafiri și viță- de-vie, pe care urma să-i vândă la piață până la sfârșitul lunii aprilie, stau acum pe câmp. După ce s-au închis piețele din cauza epidemiei, fermierii au fost nevoiți să îngroape puieții înapoi. Efortul pare a fi zadarnic pentru că vor putea să-imai țină în pământ în jur de o lună.

Familia este descurajată și privește neputincioasă cum se pierde munca depusă timp de doi ani, dar și banii investiți în creșterea puieților. Asta pentru că atât butașii, cât și puieții nu vor rezista până la toamnă.

Cristian GUȚU, AGRICULTOR: „Puieții, dacă nu sunt realizați pe piață, suntem nevoiți să le dăm foc.”

Sunt amenințați de faliment nu doar agricultorii, dar și antreprenorii din alte domenii. Depășiti de situație, unii se împart cu experiența neplăcută, pe rețelele sociale.

Stela MOLDOVANU, PROPRIETARĂ, SALON DE RAME: „Noi avem 20 de angajați. Astăzi am ascultat discursul domnului Dodon și ne-am gândit exact la proverbul: Cei care se salveze singuri! Ceea ce a propus domnul Dodon să achităm salarii integrale angajaților noștri, iar statul să ne restituie impozitele și taxele aferente ceea ce este ajutor din partea statului. Bineînteles, aceasta este o utopie pentru că noi nu avem vânzări, noi nu avem de unde să achităm salarii.”

Pe timp de criză, proprietara salonului de rame încearcă și alte modalități de a vinde produsele.

Stela MOLDOVANU, PROPRIETARĂ SALON DE RAME: „Noi dacă vrem să menținem lucrul online și să trecem mai mult pe online și noi asta încercăm să facem câteva comenzi, vânzări de rame, deși este foarte dificil și pentru noi, și pentru clienți.”

Între timp, experții economici afirmă că ajutorul din partea statului este crucial în acest moment pentru salvarea companiilor, afectate de restricțiile impuse de Guvern.

Sergiu GAIBU, EXPERT ECONOMIC: „Măsurile pe perioada situației de urgentă când aceste activități sunt sistate trebuie să fie îndreptate în două direcții. 1 – compensare pentru cei care și-au pierdut veniturile pe perioada de carantină. 2 – suplinirea cu lichidități a agenților economici care și-au pierdut activitatea din cauza măsurilor impuse de guvern.”

Ieri, autoritățile centrale au anunțat mai multe măsuri economice pe perioada stării de urgență. De exemplu, companiilor din domeniul Horeca le vor fi restituite impozitele pentru plata salariilor. dacă angajatorul va plăti salarii angajaților.

Și cei care au fost nevoiți să intre în șomaj tehnic vor primi până la 80 la sută din leafă. Starea de Urgență în Republica Moldova ar urma să se încheie pe 15 mai.

În această perioadă, pentru a opri răspândirea virusului, mai multe activități economice au fost sistate, printre care piețele, localurile de agrement sau restaurantele.

Reporter: Natalia GHEȚU

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram