/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

/VIDEO/ Măștile pentru surfing apar în mai multe instituții medicale. „Scuturile” au ajuns și la Institutul de Medicină Urgentă

02 aprilie 2020, ora 21:28

Măștile pentru surfing, atât de lăudate anterior de fostul director al spitalului republican, apar și în alte instituții medicale. Totul datorită unor tineri care fac parte din Federația de Diving. În această după-amiază, asemenea echipamente au fost livrate la Institutul de Medicină Urgentă și la centrul de triere, amenajat la Moldexpo.  

Tot procesul este unul ușor. Acesta poate fi realizat de oricine. Utlizăm astfel de furtunuri din plastic, cu un diamteru de 30 mm. În partea cealaltă de furtun contectăm un filtru de aer.

Despre utilitatea măștilor în protejarea medicilor de noul coronavirus a vorbit prima dată fostul șef al Spitalului Clinic Republican. Anatol Ciubotaru a povestit, la TV8, că în instituția medicală dispune de șase ochelari speciali. Aceștia oferă o protecție maximă datorită stratului de sticlă.

SERGHEI LEGHEIDA, PREȘEDINTELE FEDERAȚIEI DE DIVING: „El primul a vorbit despre faptul că medicii nu sunt protejați și a început să caute soluții alternative pentru a-i proteja. Împreună cu pritenul meu, Pasha Parfeni, am decis să utilizăm astfel de măști. Nu sunt chiar pentru diving, mai mult pentru surfing”.

Astfel, pe lângă cele pe care le aveau în dotare, tinerii au mai adunat măști și din donații. Care acum ajung în atelierul lor improvizat, acolo unde sunt reutilizate. Acestea asigură medicilor mult mai multă protecție, spune tânărul.

SERGHEI LEGHEIDA, PREȘEDINTELE FEDERAȚIEI DE DIVING: „Indiferent de ce s-ar întâmpla, stropii, infecția nu ajunge pe față, deoarece masca este bine lipită de față”.

Totuși, asemenea măști sunt mai greu de găsit pe piața noastră.

SERGHEI LEGHEIDA, PREȘEDINTELE FEDERAȚIEI DE DIVING: „Nu știm câte măști sunt în Republica Moldova care ar putea să ne fie transmise. Probabil, vom căuta peste hotare”.

Măștile au ajuns deja să fie utilizate de mai mulți medici din capitală. Pe lângă cele de la spitalul clinic republican, alte 9 măști au fost donate spitalului municipal Sfânta Treime. Iar, spre seară, au livrat și la Institutul de Medicină Urgentă și la centrul de triere, amenajat la Moldexpo.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram