/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Rachete secrete și viceministru arestat! SUA și UE oferă ajutor, iar Rusia anunță un acord cu Kievul

Prognozele lui Dodon pentru piața valutară. Ce rezerve are BNM și cât va crește euro și dolarul

missing
03 aprilie 2020, ora 14:57

Moneda națională nu va cădea brusc, iar deprecierea ușoară a leului, care se produce în aceste zile, este necesară pentru a încuraja exporturile. Banca Națională a Moldovei are rezerve suficiente pentru a face față crizei și a menține stabilitatea pe piața valutară. Acesta este răspunsul președintelui pentru cetățenii care sunt îngrijorați că în ultima săptămână leul s-a depreciat în raport cu principalele valute: euro și dolarul.

Deprecierea leului față de valutele statelor unde noi exportăm mărfuri este mai mică. Dacă nu vom avea o depreciere ușoară a monedei noastre, exporturile vor avea de suferit.

Eu am luat cifrele. De exemplu, ieri, exporturile în CSI au fost de 40 de milioane de lei, comparativ cu 28 de milioane alaltăieri. Pe 31 martie au fost 39 milioane. În CSI exporturile merg. Nu putem spune despre o scădere dramatică. Avem o scădere în UE, pentru că noi exportam în mare parte cablaj și ce este necesar pentru industria mașinilor. În UE industria s-a oprit, iar Zonele Economice Libere de la Bălți și Orhei activează la 7-10%.

Pentru a încuraja exporturile vom fi în situația când trebuie puțin să depreciem moneda națională”, a explicat Igor Dodon în cadrul emisiunii „Președintele răspunde”.

Șeful statului a spus că înțelege riscurile care pot apărea, dar a precizat că Banca Națională a Moldovei are acum rezerve valutare de circa trei miliarde de dolari, care ar fi suficiente pentru a menține stabilitatea monedei naționale.

Banca Națională a Moldovei a afișat pentru astăzi un curs de 18,42 lei pentru un dolar și 20,12 lei pentru un euro, față de 18,03 lei și 20,06 lei cât a fost ieri. Pe 1 aprilie, euro a fost sub 20 de lei, iar dolarul – 18,22 lei.

La sfârșitul lunii martie, pentru prima dată în acest an, euro a depășit pragul de 20 de lei. Vedeți mai jos cum a comentat evoluțiile de pe piața valutară analistul economic al „Expert-Grup”, Sergiu Gaibu.

/VIDEO/ Euro și dolarul prind la putere. De ce este legată deprecierea leului

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram