Moneda națională nu va cădea brusc, iar deprecierea ușoară a leului, care se produce în aceste zile, este necesară pentru a încuraja exporturile. Banca Națională a Moldovei are rezerve suficiente pentru a face față crizei și a menține stabilitatea pe piața valutară. Acesta este răspunsul președintelui pentru cetățenii care sunt îngrijorați că în ultima săptămână leul s-a depreciat în raport cu principalele valute: euro și dolarul.

Deprecierea leului față de valutele statelor unde noi exportăm mărfuri este mai mică. Dacă nu vom avea o depreciere ușoară a monedei noastre, exporturile vor avea de suferit.

Eu am luat cifrele. De exemplu, ieri, exporturile în CSI au fost de 40 de milioane de lei, comparativ cu 28 de milioane alaltăieri. Pe 31 martie au fost 39 milioane. În CSI exporturile merg. Nu putem spune despre o scădere dramatică. Avem o scădere în UE, pentru că noi exportam în mare parte cablaj și ce este necesar pentru industria mașinilor. În UE industria s-a oprit, iar Zonele Economice Libere de la Bălți și Orhei activează la 7-10%.

Pentru a încuraja exporturile vom fi în situația când trebuie puțin să depreciem moneda națională”, a explicat Igor Dodon în cadrul emisiunii „Președintele răspunde”.

Șeful statului a spus că înțelege riscurile care pot apărea, dar a precizat că Banca Națională a Moldovei are acum rezerve valutare de circa trei miliarde de dolari, care ar fi suficiente pentru a menține stabilitatea monedei naționale.

Banca Națională a Moldovei a afișat pentru astăzi un curs de 18,42 lei pentru un dolar și 20,12 lei pentru un euro, față de 18,03 lei și 20,06 lei cât a fost ieri. Pe 1 aprilie, euro a fost sub 20 de lei, iar dolarul – 18,22 lei.

La sfârșitul lunii martie, pentru prima dată în acest an, euro a depășit pragul de 20 de lei. Vedeți mai jos cum a comentat evoluțiile de pe piața valutară analistul economic al „Expert-Grup”, Sergiu Gaibu.

/VIDEO/ Euro și dolarul prind la putere. De ce este legată deprecierea leului

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!