Ministrul Finanțelor Sergiu Pușcuța a venit astăzi cu explicații, după ce mai mulți experți economici și jurnaliști au acuzat Guvernul că a introdus în proiectul pentru care și-a asumat răspunderea mai multe modificări legislative, care nu țin de securitatea cetățenilor și agenților economici pe timp de epidemie. Ministrul a calificat acuzațiile ca fiind niște „falsuri și insinuări absolut iresponsabile”.

Sergiu Pușcuța îi acuză pe experții economici că nu au încercat să intre în esența acestor modificări legislative și a prezentat poziția Guvernului pentru fiecare lege în parte care a fost criticată în spațiul public.

Despre modificarea taxelor pentru extragerea zăcămintelor minerale, Pușcuța a dat asigurări că nu favorizează niciun agent economic din domeniu, dimpotrivă, modificarea legislativă va permite acumularea mai multor bani la buget.

Sumele preconizate a fi încasate la buget din utilizarea subsolului cresc mai mult de două ori. Afirmația că facilitează careva dintre agenții economici este totalmente un fals și cei care îl afirmă să și-l asume”, a declarat Pușcuța în cadrul unei conferințe de presă.

Despre modificarea ce se referă la activitatea magazinelor duty-free amplasate pe sensul de intrare în R. Moldova, Pușcuța a spus că nu se schimbă nimic în regimul fiscal de lucru al acestor magazine, dar a fost aprobată o măsură care vine în sprijinul producătorilor autohtoni:

În octombrie 2019, când s-au aprobat modificări la Codul Fiscal s-au strecurat elemente cu impact negativ asupra producătorilor autohtoni. Astăzi, cei care livrează mărfuri în zona duty-free achită acciza la buget. Totodată, este prevăzut că magazinul care vinde aceste mărfuri la intrare în R. Moldova achită accize. Astfel, la bunurile care sunt primite de la producătorii autohtoni și care se vând pe direcția de intrare acciza se aplică dublu, fapt care face ca mărfurile autohtone să fie necompetitive în comparație cu cele de import, unde acciza se aplică o singură dată”.

Vizavi de extinderea cu un an a termenului de aplicare a unei interdicții care vizează vânzarea țigărilor în magazine, ministrul Finanțelor a argumentat că această decizie a fost necesară pentru a evita în prezent formarea aglomerațiilor de oameni în magazinele alimentare:

„În perioada martie-mai 2020 sunt prevăzute să fie efectuate acțiuni masive de schimbare a locurilor de vânzare a țigărilor, în special în magazinele alimentare. Schimbarea acestor dulapuri o considerăm absolut nejustificată în această perioadă, deoarece va genera conglomerat de persoane în magazine. Grija noastră este să nu admitem posibilitatea de transmitere a virusului”.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!