/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

Dosarul interceptărilor: 5 angajați ai IGP și 3 procurori sunt cercetați penal

06 aprilie 2020, ora 16:50

Procuratura Generală oferă detalii din așa-numitul „dosar al interceptărilor” după ce o investigație jurnalistică a scos la iveală faptul că mai mulți politicieni, jurnaliști și membri ai societății civile au fost interceptați și filați ilegal.

În raportul de totalizare, pregătit pentru anul 2019, PG recunoaște că au fost comise abateri grave de la prevederile legislației procesual-penale și nu au fost respectate cerințele activității speciale de investigații.

Drept urmare, au fost pornite 5 cauze penale și 3 procese penale pe faptul comiterii acțiunilor de culegere ilegală a informațiilor ocrotite de lege, despre viaţa personală, ce constituie secret personal sau familial, fără consimțământul persoanei, cu utilizarea mijloacelor tehnice speciale destinate pentru obţinerea ascunsă a informaţiei, precum şi violarea dreptului la secretul convorbirilor telefonice, cu încălcarea legislaţiei, cu folosirea situaţiei de serviciu.

Pentru astfel de încălcări, sunt cercetați cinci ofițeri de investigație, inclusiv un șef de subdiviziune din cadrul Inspectoratului Național de Investigație al IGP și 3 procurori.

De asemenea, în privința a 7 procurori au fost inițiate 13 proceduri disciplinare care au fost remise pentru examinare Colegiului disciplinar din cadrul Consiliului Superior al Procurorilor.

În raportul PG sunt prezentate și date statistice referitoare la măsurile speciale de investigaţie inițiate în 2019. Anul trecut, procurorii au înaintat 4 261 de demersuri de autorizare a măsurilor speciale de investigaţie, iar judecătorii au respins solicitările doar în 38 de cazuri.

Cele mai frecvente măsuri speciale autorizate şi efectuate în cadrul urmăririi penale au fost:

  • documentarea cu ajutorul metodelor şi mijloacelor tehnice, precum şi localizarea sau urmărirea prin sistemul de poziţionare globală (GPS) ori prin alte mijloace tehnice –507
  • monitorizarea sau controlul tranzacţiilor financiare şi accesul la informaţia financiară – 78
  • cercetarea domiciliului şi/sau instalarea în el a aparatelor ce asigură supravegherea şi înregistrarea audio şi video, a celor de fotografiat şi de filmat – 90
  • supravegherea domiciliului prin utilizarea mijloacelor tehnice ce asigură înregistrarea – 13
  •  reținerea, cercetarea, predarea, percheziționarea sau ridicarea transmiterilor poștale – 4
  • monitorizare conexiunilor comunicațiilor telegrafice şi electronice – 12.

Totodată, oamenii legii au realizat 126 de operațiuni sub acoperire și au făcut 216 achiziții de control în cadrul unor dosare penale.

În general, în anul 2019, ponderea măsurilor speciale de investigații în activitatea de urmărire penală a constituit 11,4% (5809 măsuri în 50920 cauze penale în gestiune). Cifra este în descreștere în comparație cu anul 2018 când raportul a fost de 17% (6 992 măsuri speciale).

/DOC/ Scandalul interceptărilor 2: Lista persoanelor care au fost urmărite la indicația fostei conduceri a MAI-ului, potrivit lui Moțpan

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram