/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 787: Atac la Odesa și prognoză sumbră! ISW: Amenințare voalată pentru Moldova. Rusia avansează rapid

Vor fi bani suficienți în bancomate și ce-i așteaptă pe cetățenii care au economii în bănci? Explicații de la BNM

missing
07 aprilie 2020, ora 14:30

Cetățenii care își păstrează economiile în depozite bancare și au bani pe carduri nu au motive de îngrijorare, chiar dacă a început o perioadă de criză, provocată de epidemia de coronavirus. Sectorul bancar este stabil în R. Moldova, iar băncile au fonduri proprii bine consolidate și un nivel înalt de lichiditate și pot face față situației, ne asigură Banca Națională.

În ultimii ani, a sporit volumul depozitelor, ceea ce denotă încrederea acordată sistemului bancar de către mediul de afaceri și populație. S-a redus ponderea creditelor neperformante în portofoliile de credite ale băncilor. Instituțiile dispun de un nivel înalt de lichidități atât prin virament, cât și în numerar. În plus, BNM are multe mecanisme de suplinire a lichidităților pe piață, care stau la dispoziția băncilor prin instrumente monetare”, explică experții Băncii Naționale.

Cetățenilor care se întreabă dacă bancomatele vor avea suficientă valută pe perioada de urgență și vor putea extrage bani fără probleme, BNM le spune că există bani suficienți pentru alimentarea bancomatelor și este gata să pună la dispoziția băncilor numerar suplimentar atunci când este necesar.

Totuși, pentru a preveni răspândirea COVID-19 este recomandată utilizarea plăților fără numerar: aplicațiile internet-payments, mobile payments, cardurile de plată, transferul de credit (ordinul de plată), care permit efectuarea plăţilor de la orice calculator sau dispozitiv mobil”, recomandă Banca Națională a Moldovei.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram