/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

/DOC/ Decizia Curții Constiuționale de a suspenda legea pentru care Guvernul și-a asumat răspunderea. Explicațiile CCM

09 aprilie 2020, ora 18:12

Curtea Consntituțională a publicat hotărârea prin care suspendă acțiunea legii prin care și-a asumat răspunderea Guvernul în fața Parlamentului, la solicitarea unui grup de deputați. Deși în lege s-a cerut suspendarea doar a câtorva puncte din această lelge, CCM a decis să suspende acțiunea întregii legi.

„În vederea evitării prejudiciilor și consecințelor negative iminente pentru ordinea constituțională, Curtea consideră că suspendarea acţiunii doar a prevederilor contestate nu este suficientă, fiind necesară suspendarea acțiunii întregii Legi nr. 56 din 2 aprilie 2020 privind instituirea unor măsuri de susţinere a cetăţenilor şi a activităţii de întreprinzător în perioada stării de urgenţă şi modificarea unor acte normative până la soluţionarea în fond a cauzei”, se spune în hotărârea CCM.

Curtea  menționează că hotărârea vine după ce a examinat plângerea depusă de deputatul PPDA Dinu Plângău.

Curtea anunță că luni, pe 13 aprilie, va examina alte patru sesizări pe care le-a conexat prin care se solicită controlul constituționalității legii prin care executivul și-a asumat răspunderea.

Amintim că cu o asemenea solicitare către CCM s-au adresat și deputați ai PAS și grupului parlamentar „Pro Moldova”. Deputații au cerut abrogarea modificărilor în activitatea magazinelor duty-free, la extragerea zăcămintelor și la Legea antifumat.

În document au fost incluse și unele prevederi care au rămas neobservate și care nu ar avea tangență directă cu starea de urgență instituită în țară. Una dintre ele se referă la Legea privind controlul tutunului și anume amână cu un an interzicerea de a fi expuse vizibil produsele din tutun.

Decizia CCM by Anastasia Russu on Scribd

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram