/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 790: Odesa și Kiev – supuse atacurilor cu drone. Cel puțin șapte persoane au fost rănite

87 sau 222? Câte cazuri noi de infecție cu coronavirus a înregistrat ieri Moldova și cum au ajuns să fie raportate două cifre

missing
15 aprilie 2020, ora 14:02

Republica Moldova înregistrează aproape două mii de cazuri de infecție cu coronavirus și 43 de decese. Numărul celor care au luat virusul Covid – 19 a crescut fulminant în ultimele săptămâni, cu majoritatea cazurilor înregistrate în capitală, orașele Soroca, Glodeni, Ștefan Vodă și două localități din raionul Ștefan Vodă în carantină, după ce autoritățile au raportat sute de infecții. 

Previziunile responsabililor de la Guvern, care spuneau că până în aprilie vor fi două mii de persoane infectate dacă oamenii vor continua să fie indiferenți și să ignore regimul de izolare și carantină pare să se contureze astfel, la această oră datele Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale indicând 1934 de cazuri confirmate.

Cifra a crescut brusc și oarecum inexplicabil ieri, când Ministerul Sănătății a raportat OMS 1934 de cazuri de infecție – adică o creștere de 222 cazuri pentru ultimele 24 de ore. Asta în timp ce în cadrul tradiționalului briefing de seară, ministra Sănătății, Viorica Dumbrăveanu a anunțat doar 87 de cazuri de infecție noi la cele 1712 deja existente în țară.

Cifra a adus semne de întrebare mai multor oameni, inclusiv fostei ministre a Sănătății, Ala Nemerenco.

Aceasta se explică însă prin raportarea celor încă 135 de cazuri de infecție confirmate în baza criteriilor clinice, prin telefon, fără teste de laborator. Este vorba despre pacienții cu simptome ușoare, care nu suferă de maladii asociate, dar care urmează un tratament corespunzător pentri coronavirus, acasă, fiind consultat și ghidat la telefon de medicul de familie.

De altfel, cele 135 de cazuri de infecție confirmate fără probe de laborator, au început a fi înregistrate abia din 10 aprilie curent, când autoritățile au decis să nu interneze persoanele infectate, dar care au forme ușoare de boală, vârste între 18 și 60 de ani și nu suferă de maladii asociate. Cei 135 de bolnavi care se tratează acasă nu au figurat până ieri în nicio statistică, numprul lor fiind raportat abia ieri OMS și inclus în statisticile mondiale.

Din cele 1934 de persoane infectate cu coronavirus, 481 dunt angajați din sistemul de sănătate, adică doctori, asistenți medicali, farmaciști sau personal auxiliar.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram