/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 793: Precizarea lui Șoigu, elicopter distrus și spitale evacuate! Kievul pregătește „cerul sângeriu”

/VIDEO/ Deși autoritățile au autorizat iarmaroacele pascale, comercianții nu se grăbesc să își expună marfa

missing
15 aprilie 2020, ora 20:50

Și comerțul ambulant cu produse de panificație pentru Paște a primit undă verde în capitală. Cozonacii, pasca și alte tipuri de produse din această categorie vor putea fi vândute în locuri special amenajate, stabilite de preturi. Astăzi, în prima zi de vânzare, la unele dintre ele bătea vântul nu doar la propriu.

Cătălin GORIA, REPORTER TV8: „Deși primăria capitalei a autorizat locuri pentru iarmaroacele pascale începand astăzi. Deocamdat producatorii autohtoni nu s-au grăbit să-și expună marfa spre vânzare. Cel puțin pe strada Calea Ieșilor din sectorul Buiucani nu am întălnit nici un comerciant. Totodată autoritățile atenționează că vânzătorii vor purta obligatoriu mănuși, măști și vor trebui să păstreze distanța de minimum trei metri unul față de altul.”

În timp ce comercianții de panificație autohtonă încă nu și-au scos marfa la vânzare, în magazinele alimentare și supermarketuri rafturile sunt ticsite cu cozonaci, pască și tot felul de produse pascale. Unii oameni au început deja să facă achizițiile pentru Paști, alții însă nu se grăbesc pentru că sunt cu gândul mai mult la cum să se protejeze de coronavirus.

„Încă nu am cumpărat, mai tărziu să cumpărăm mai proaspătă.-Cum veți sărbători anul acesta paștele?-Acasă, cu soțul.-Nu se permite sfințitul?- Nu, dar chiar avem și o frică, am dorit să plecăm la țară la sora, dar nu ne ducem.”

„Cum o să sărbătoriți paștele?- Acasă, numai acasă. Noi la noi acasă părinții la ei.”

Domnul Alexei și-a luat doi cozonaci de la supermarket. Bărbatul spune că preferă să-i cumpere de la iarmaroace și chiar s-a plimbat prin capitală, dar nu a mai dat de urma cozonacilor.

DOMNUL ALEXEI: „Era mai bine că era să fie mai ieftini și oamenii erau să vină să cumpere. Înaine era la Arca Moldovei, acolo era normal, cumpărai o coptură de aceea e mult mai gustoasă decât asta.”

În schimb, la colțuri de stradă am zărit producători autohtoni, care și-au scos marfa la vânzare. Această femeie, de exemplu, a ieșit să vândă carne, din mașină.

„- Aveți autorizație?-Este tot avem și toate cele.-Respectați normele?- Sigur că da, tot și mănuși și mască și dezinfectant pentru mâini și toate cele necesare.”

Potrivit deciziei Comisiei municipale pentru situații excepționale, pasca și cozonacii vor putea fi vânduți zilnic de la ora 07:00 dimineața la 16:00 după-amiază, de astăzi și până sâmbătă. Agenții economici trebuie să dispună de certificate de conformitate, iar autorizațiile provizorii pentru comerț le putea fi obținute de la preturile de sector.

Reporter: Cătălin GORIA

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram