/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 790: Odesa și Kiev – supuse atacurilor cu drone. Cel puțin șapte persoane au fost rănite

Chicu le răspunde celor care întreabă ce face Guvernul cu banii: „De la 1 ianuarie nu a venit niciun cent din extern”

missing
21 aprilie 2020, ora 09:36

R. Moldova nu a primit în anul curent suport bugetar din exterior, cu excepția celei de-a doua tranșe de la Fondul Monetar Internațional (FMI), iar bani în buget s-au acumulat pentru că autoritățile ar fi gestionat eficient veniturile de la Serviciul Vamal și Inspectoratul Fiscal, susține premierul Ion Chicu.

De la 1 ianuarie nu a venit niciun cent în R. Moldova de pe extern, cu excepția ultimei tranșe de la FMI din programul trecut. Acesta este un răspuns la întrebarea ce faceți cu atâția bani”, a spus prim-ministrul în această dimineață.

Ion Chicu a precizat că Guvernul contează pe creditul de urgență care urmează a fi acordat în scurt timp tot de către FMI și creditul de la Moscova. Vineri, Consiliul director al FMI a aprobat creditul de urgență pentru R. Moldova de 235 de milioane de dolari, care vor fi pentru suport bugetar și tot vineri a fost semnat acordul pentru creditul  suveran de la Federația Rusă. Acesta va fi acordat pentru o perioadă de 10 ani, cu o dobândă de 2%.

„Vom lua acești bani când vom avea nevoie și îi putem restitui în orice moment fără nicio penalitate, nu așa cum se speculează”, a punctat Chicu.

Ion Chicu a mai spus că, la finele săptămânii trecute, a semnat o scrisoare în adresa UE, prin care a informat despre progresele înregistrate și speră să ajungă la Chișinău și suportul financiar promis de UE.

Guvernul a aprobat proiectul de lege pentru achiziții publice și proiectul ce prevede sancțiuni contra spălării banilor, care erau o condiție înaintată de UE.

„Așteptăm și suportul anunțat pentru țările din Parteneriatul Estic, dar nu este clar cum o să fie. Cei 87 milioane de euro nu vor veni în buget. Guvernul nu-i gestionează. Din acești bani nu vor fi plătite pensii”, a precizat Chicu.

Amintim că, săptămâna trecută, Guvernul a rectificat bugetul pentru 2020, direcționând mai mulți bani domeniului de sănătate, în condițiile luptei cu pandemia de coronavirus. S-au făcut modificări și la capitolul venituri, suma fiind micșorată esențial. PIB-ul s-a redus cu trei la sută.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram