R. Moldova nu a primit în anul curent suport bugetar din exterior, cu excepția celei de-a doua tranșe de la Fondul Monetar Internațional (FMI), iar bani în buget s-au acumulat pentru că autoritățile ar fi gestionat eficient veniturile de la Serviciul Vamal și Inspectoratul Fiscal, susține premierul Ion Chicu.

De la 1 ianuarie nu a venit niciun cent în R. Moldova de pe extern, cu excepția ultimei tranșe de la FMI din programul trecut. Acesta este un răspuns la întrebarea ce faceți cu atâția bani”, a spus prim-ministrul în această dimineață.

Ion Chicu a precizat că Guvernul contează pe creditul de urgență care urmează a fi acordat în scurt timp tot de către FMI și creditul de la Moscova. Vineri, Consiliul director al FMI a aprobat creditul de urgență pentru R. Moldova de 235 de milioane de dolari, care vor fi pentru suport bugetar și tot vineri a fost semnat acordul pentru creditul  suveran de la Federația Rusă. Acesta va fi acordat pentru o perioadă de 10 ani, cu o dobândă de 2%.

„Vom lua acești bani când vom avea nevoie și îi putem restitui în orice moment fără nicio penalitate, nu așa cum se speculează”, a punctat Chicu.

Ion Chicu a mai spus că, la finele săptămânii trecute, a semnat o scrisoare în adresa UE, prin care a informat despre progresele înregistrate și speră să ajungă la Chișinău și suportul financiar promis de UE.

Guvernul a aprobat proiectul de lege pentru achiziții publice și proiectul ce prevede sancțiuni contra spălării banilor, care erau o condiție înaintată de UE.

„Așteptăm și suportul anunțat pentru țările din Parteneriatul Estic, dar nu este clar cum o să fie. Cei 87 milioane de euro nu vor veni în buget. Guvernul nu-i gestionează. Din acești bani nu vor fi plătite pensii”, a precizat Chicu.

Amintim că, săptămâna trecută, Guvernul a rectificat bugetul pentru 2020, direcționând mai mulți bani domeniului de sănătate, în condițiile luptei cu pandemia de coronavirus. S-au făcut modificări și la capitolul venituri, suma fiind micșorată esențial. PIB-ul s-a redus cu trei la sută.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!