/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Rachete secrete și viceministru arestat! SUA și UE oferă ajutor, iar Rusia anunță un acord cu Kievul

Prevederile legii declarate neconstituționale de CCM, aprobate azi, în Parlament. Printre acestea - micșorarea TVA-ului pentru HORECA

missing
23 aprilie 2020, ora 16:41

Prevederile legii pentru care Guvernul și-a asumat răspunderea, declarată neconstituțională de către magistrații Curții Constituționale (CCM) acum circa două săptămâni, au fost aprobate astăzi în plenul Parlamentului. Deși legea a suferit modificări, aceasta a fost aprobată pe fundalul criticelor opoziției. 

Printre prevederile actului legislativ, aprobat astăzi în Parlament este implementarea unui Program de subvenționare a dobânzilor și a unui Program de rambursare a TVA-ului pentru mediul de afaceri.

Prin programul de subvenționare a dobânzilor statul vrea să faciliteze procesul de obținere a creditelor de către întreprinderi, în perioada 1 mai 2020 – 31 decembrie 2020. Prevederea a fost criticată de deputații din opoziție, care sunt de părere că actualul text al legii va permite companiilor mari să profite de acest program, pentru a lua credite mai avantajoase, în defavoarea întreprinderilor mai mici și a statului.

De asemenea, legea prevede micșorarea cotei TVA de la 20% la 15% pentru agenții economici care activează în sectorul HORECA. Actul legislativ prevede și comasarea calculării și raportării asigurărilor sociale de stat și a primelor de asigurare obligatorie a asistenței medicale.

Implementarea proiectului va crește cheltuielile bugetare cu circa 90 de milioane de lei, diminuarea veniturilor bugetare cu circa 949 de milioane de lei, iar impactul asupra deficitului bugetar este estimat la peste un miliard de lei.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram