/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 793: Bombe de ultimă generație și alerta ISW. Ucraina a retras tancurile Abrams de pe linia frontului

Fosta ministră a Sănătății Nemerenco critică decizia autorităților de a testa pacienții suspecți de COVID la domiciliu

missing
27 aprilie 2020, ora 15:55

Fosta ministră a Sănătății, Ala Nemerenco, critică decizia autorităților de a testa la domiciliu persoanele suspecte de coronavirus, care nu au întrunit criteriile necesare pentru a fi spitalizate. 

„În afară de faptul că personalul este expus pericolului molipsirii în condițiile în care este impusă astăzi realizarea testării, testarea mai poate fi necalitativă cu rezultate fals negative, care va duce la o diagnosticare greșită și neaplicarea măsurilor de izolare care se impun, persoanele nedectate răspândind liber infecția în jur”, a scris pe rețelele sociale fosta ministră.

Ala Nemerenco propune ca să fie organizate câteva centre test-drive pe țară cu personal bine instruit, care să efectueze testarea, iar în sate, probele să fie colectate chiar afară. De asemenea, fosta membră a Guvernului Sandu a prezentat un sumar în baza experienței medicilor de familie din mai multe țări UE, despre cum se efectuează testele COVID.

Belgia – Toate testele se fac în laboratoare de spital, prin serviciul de urgență. Medicul de familie consultă doar telefonic și foarte rar – la cabinet. Dacă consideră necesară testarea, solicită o ambulanță special echipată pentru transportarea pacientului.

Germania – Testarea se realizează în puncte speciale de colectare. Medicii de familie direcționează telefonic pacientul către cel mai apropiat punct de colectare. La cei care s-au deplasat cu mașina proprie colectarea probei se face de către personalul din acele puncte chiar în mașina cu care a venit pacientul (nu coboară). Pentru cei care nu au posibilitatea de a se deplasa există centre test-drive.

Franța – Testarea este realizată ori în laboratoare ori în centre tip drive. Medicii de familie nu fac testul.

Spania – Medicii de familie nu recoltează probe. Doar monitorizează pacienții – telefonic sau dacă e necesar, la domiciliu, dar obligatoriu în costume de protecție. În Spania orice persoană care face chemare la domiciliu, până la proba contrarie, este considerat posibil caz COVID19.

România – Medicii de familie supraveghează doar asimptomaticii care revin din zone roșii COVID-19 pe perioada de 14 zile de carantină. Nu realizează teste. Nu monitorizează pacienți la domiciliu. Nici formele ușoare.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram