/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

TOP! Funcționarii din R. Moldova cu cele mai grase salarii. Primesc lunar peste o sută de mii de lei

missing
29 aprilie 2020, ora 17:30

Banca Națională a Moldovei este instituția care își plătește cel mai bine conducătorii. BNM a cheltuit în 2019 peste 8 milioane de lei pentru remunerarea guvernatorului și celor 4 adjuncți ai săi.

Potrivit declarației de venit, publicată recent de Autoritatea Națională de Integritate, guvernatorul BNM Octavian Armașu a avut anul trecut un salariu de 1 914 196 lei, adică câte 159 de mii de lei pe lună.

Prim-viceguvernatorul BNM, Vladimir Munteanu, a încasat un salariu de 1 667 974 lei, ceea ce ar însemna câte 138 de mii  de lei pe lună. Viceguvernatoarea BNM, Cristina Harea, a ridicat un salariu de 1 417 380, câte aproximativ 118 mii de lei lunar.

Un alt viceguvernator, Aureliu Cincilei, a fost remunerat cu 1 839 686 lei, adică câte 153 de mii de lei pe lună. Declarația de venit pentru 2019 a viceguvernatorului Ion Sturzu nu este publicată, deocamdată de ANI, dar în 2018 acesta a primit un salariu de  1 176 487 lei.

Precizăm că acești doi viceguvernatori sunt cercetați penal în dosarul fraudei bancare. Sturzu s-a aflat și în arest în penitenciar, dar în urma deciziei magistraților a fost trecut în arest la domiciliu.

Șeful CNPF, cu salariu de 127 mii lei și pensie de 31 mii lei

Pe locul doi în topul instituțiilor de stat care cheltuie cel mai mult pentru a-și plăti managerii este Comisia Națională a Pieței Financiare. Președintele Consiliului de Administrație al CNPF, Valeriu Chițan, a primit anul trecut un salariu de 1 529 889, adică câte 127 de mii de lei pe lună. Funcționarul primește lunar și o pensie de 31 de mii de lei.

Vicepreședintele Consiliului, Iurie Filip a încasat  1 336 191 lei, iar celălalt vicepreședinte, Nina Dosca, a avut un salariu brut de 1 217 251 lei.

Și unicul membru al Consiliului de Administrație al CNPF, Viorel Miron, a fost remunerat cu 1 1534 63 lei anul trecut, ceea ce ar însemna circa 96 de mii de lei pe lună.

Este de menționat faptul că șefii de la CNPF au primit anul trecut și tichete pentru masă cu o valoare de peste zece mii de lei pentru fiecare.

Salarii de peste 3 milioane lei directorilor ANRE

Agenția pentru Reglementare în Energetică a cheltuit anul trecut peste trei milioane de lei pentru a-i plăti pe directorii instituției. Directorul general al ANRE, Veaceslav Untilă, a primit un salariu de peste 829 de mii de lei, dar a fost angajat în luna februarie. Asta ar însemna că lunar a primit circa 80 de mii de lei.

Directorul ANRE, Octavian Calmîc, numit în funcție pe 1 martie 2019, a încasat un salariu de 760 de mii de lei. Alt director Ștefan Creangă, numit din februarie, a fost remunerat cu aproape 780 de mii de lei, iar Eugen Carpov, care la fel deține funcția de director a ridicat un salariu de 722 de mii de lei.

Al patrulea director ANRE, Violina Șpac, a fost numită recent de Parlament, în februarie curent și a indicat în declarația de venit pentru 2019 salariul de 396 887 lei pe care l-a primit tot de la ANRE, unde a ocupat altă funcție.

Salarii fabuloase și pentru directorii întreprinderilor de stat

Și conducătorii mai multor întreprinderi de stat sunt bine plătiți în R. Moldova. La cele mai importante instituții, șefii au fost demiși în perioada Guvernului Maiei Sandu și nu și-au împlinit anul de muncă. Respectiv, nu putem vedea acum declarațiile de venit complete pentru 2019.

Directorul Întreprinderii de Stat pentru Utilizarea Spațiului Aerian și Deservirea Traficului Aerian „MOLDATSA”, Veaceslav Frunze,  a încasat anul trecut un salariu de 1 167 334 lei, adică aproximativ câte 97 de mii de lei pe lună.

La fel de bine se plătește și la „Moldtelecom”, unde directorul a fost schimbat recent. Dar putem vedea salariul fostului director, Dan Mitriuc, care a declarat la demisie un salariu de 761 875 lei pentru cele 6 luni ale anului 2019 pe care le-a lucrat. Asta ar însemna câte 63 de mii de lei lunar.

Agențiile de stat completează topul

Șeful Agenției Naționale pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației, Octavian Rău, a fost plătit anul trecut cu 870 765 lei, ceea ce ar însemna câte 72 de mii de lei pe lună.

Și conducătorul Agenției Servicii Publice este bine remunerat. În prezent, instituția este condusă de fosta deputată Tatiana Cunețchi, care a fost numită în noiembrie 2019.

Dar vedem salariul fostului director al ASP, actualul ministru al Economiei, Sergiu Răilean. La demisie, acesta a declarat un salariu de 549 744 lei pentru  șapte luni ale anului 2019, adică a fost remunerat cu 78 de mii de lei pe lună.  Potrivit declarației de venit, Răilean a încasat de la ASP și un ajutor material de 36 de mii de lei, iar la demisie a primit o compensație de 220 de mii de lei.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram