Ședința Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), planificată pentru ziua de azi, la ora 9.00, nu a avut loc din lipsă de cvorum. La ședința care urma să se petreacă online, au fost prezenți doar șapte membri ai Consiliului. Printre cei absenți a fost și ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, și procurorul general, Alexandru Stoianoglo. 

Potrivit ordinii de zi a ședinței de azi, membrii CSM urmau să examineze sesizarea liderului Platformei DA, Andrei Năstase, cu privire la inițierea unei proceduri disciplinare în privința lui Vladimir Țurcan, membru al Curții Constituționale (CCM), ex-președinte al Curții.

Atât ministrul Nagacevschi cât și procurorul Stoianoglo nu au informat membrii sau secretariatul CSM-ului faptul că vor lipsi azi de la ședință și, respectiv, nici motivele absenței lor. I-am contactat pe ambii pentru a a-i întreba de ce au lipsit, însă aceștia nu au răspuns la apelurile noastre.

Ceilalți x membri ai CSM au informat pe ultima sută de membri conducerea Consiliului sau secretariatul despre faptul că vor absenta azi de la ședință. Elena Belei, proaspăt numită în funcția de membră a Consiliului, a informat conducerea CSM aseară târziu, printr-un sms, că nu poate participa la ședință din cauza unor probleme personale; Valentina Coptileț, și ea proaspăt numită în funcție, a informat secretariatul Consiliului cu cinci minute înainte de ședință, că nu va putea participa din motive tehnice. Toto cu circa cinci minute înainte de ședință a informat și membra CSM Carolina Ciugureanu-Mihailuță, și ea venită în funcția acum aproximativ o lună, despre faptul că nu va putea participa la ședință.

Un alt membru al CSM, din rândul profesorilor de drept, numiți recent în funcție, Ion Crețu, a anunțat cu zece minute înainte de ședință că nu va participa, din motiv că se află la spital, și așteaptă rezultatele la analizele „referitor la presupusa boală care ar avea-o”, a spus în debutul ședinței Luiza Gafton, președintă interimară a CSM.

Amintim că, Andrei Năstase a depus o cerere la CSM prin care a cerut inițierea procedurii de urmărire disciplinară a lui Vladimir Țurcan, care atunci deținea funcția de președinte al Curții Constituționale. Năstase a înaintat cererea după ce președintele Igor Dodon a declarat că a avut o discuție telefonică cu Țurcan despre suspendarea legii prin care Guvernul și-a asumat răspunderea, iar judecătorul i-a spus cum hotărârea a fost votată. Ulterior, magistrații CCM i-au acordat vot de neîncredere lui Vladimir Țurcan și acesta a fost suspendat din fruntea Curții Constituționale, iar președintă a Curții a fost aleasă Domnica Manole.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!