/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 794: Alertă în toată țara și risc de baie de sânge! WP: Moldova va fi următoarea țintă, dacă Ucraina cade

Ședința CSM, la care urma să fie discutată inițierea unei proceduri disciplinare în privința judecătorului constituțional Vladimir Țurcan, nu a avut loc

missing
30 aprilie 2020, ora 09:35

Ședința Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), planificată pentru ziua de azi, la ora 9.00, nu a avut loc din lipsă de cvorum. La ședința care urma să se petreacă online, au fost prezenți doar șapte membri ai Consiliului. Printre cei absenți a fost și ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, și procurorul general, Alexandru Stoianoglo. 

Potrivit ordinii de zi a ședinței de azi, membrii CSM urmau să examineze sesizarea liderului Platformei DA, Andrei Năstase, cu privire la inițierea unei proceduri disciplinare în privința lui Vladimir Țurcan, membru al Curții Constituționale (CCM), ex-președinte al Curții.

Atât ministrul Nagacevschi cât și procurorul Stoianoglo nu au informat membrii sau secretariatul CSM-ului faptul că vor lipsi azi de la ședință și, respectiv, nici motivele absenței lor. I-am contactat pe ambii pentru a a-i întreba de ce au lipsit, însă aceștia nu au răspuns la apelurile noastre.

Ceilalți x membri ai CSM au informat pe ultima sută de membri conducerea Consiliului sau secretariatul despre faptul că vor absenta azi de la ședință. Elena Belei, proaspăt numită în funcția de membră a Consiliului, a informat conducerea CSM aseară târziu, printr-un sms, că nu poate participa la ședință din cauza unor probleme personale; Valentina Coptileț, și ea proaspăt numită în funcție, a informat secretariatul Consiliului cu cinci minute înainte de ședință, că nu va putea participa din motive tehnice. Toto cu circa cinci minute înainte de ședință a informat și membra CSM Carolina Ciugureanu-Mihailuță, și ea venită în funcția acum aproximativ o lună, despre faptul că nu va putea participa la ședință.

Un alt membru al CSM, din rândul profesorilor de drept, numiți recent în funcție, Ion Crețu, a anunțat cu zece minute înainte de ședință că nu va participa, din motiv că se află la spital, și așteaptă rezultatele la analizele „referitor la presupusa boală care ar avea-o”, a spus în debutul ședinței Luiza Gafton, președintă interimară a CSM.

Amintim că, Andrei Năstase a depus o cerere la CSM prin care a cerut inițierea procedurii de urmărire disciplinară a lui Vladimir Țurcan, care atunci deținea funcția de președinte al Curții Constituționale. Năstase a înaintat cererea după ce președintele Igor Dodon a declarat că a avut o discuție telefonică cu Țurcan despre suspendarea legii prin care Guvernul și-a asumat răspunderea, iar judecătorul i-a spus cum hotărârea a fost votată. Ulterior, magistrații CCM i-au acordat vot de neîncredere lui Vladimir Țurcan și acesta a fost suspendat din fruntea Curții Constituționale, iar președintă a Curții a fost aleasă Domnica Manole.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram