/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 794: Alertă în toată țara și risc de baie de sânge! WP: Moldova va fi următoarea țintă, dacă Ucraina cade

Compania care a oferit 59 de tone de combustibil, pentru avionul care a adus ajutorul din China, va fi scutită de impozite

missing
01 mai 2020, ora 12:54

UPDATE: Ministerul Finanțelor a oferit un răspuns mai amplu legat de decizia CSE care vizează compania „Lukoil”.

„Cele 59 tone de combustibil constituie o donație a companiei, astfel că informația despre cheltuilele suportate o puteți solicita de la ei. Totodată, comunicăm că, compania „Lukoil Moldova”, în operațiunea respectivă, a suportat cheltuieli, care se reflectă în contabilitatea companiei. Considerăm judicios, având în vedere intenția companiei, ca aceste cheltuieli să fie recunoscute nu doar în contabilitatea financiară, dar și în scopuri fiscale.

Informăm că o asemenea abordare se regăsește și în Legea nr. 60 din 23 aprilie 2020 privind instituirea unor măsuri de susținere a activității de întreprinzător. Contribuabilii au dreptul la deducerea oricăror donații, atât în formă monetară, cât și nemonetară, efectuate pe parcursul anului 2020 pentru combaterea infecției cu Coronavirus (COVID-19) la conturile deschise de Ministerul Finanțelor în acest sens sau către instituțiile medico-sanitare publice. Cu această ocazie Ministerul Finanțelor reiterează gratitudinea față de solidaritatea tuturor contribuabililor în lupta cu răspândirea infecției COVID-19”, susține Ministerul Finanțelor.

Avionul care a fost oferit gratuit de Federația Rusă, așa cum spune Igor Dodon, pentru a aduce din China echipamentele medicale și de protecție pentru lupta cu pandemia, a folosit pentru zbor 59 de tone de combustibil.

Compania „Lukoil Moldova”, care a oferit combustibilul va fi scutită de impozite, potrivit unei decizii aprobate pe 29 aprilie de Comisia pentru Situații Excepționale.

„Cheltuielile pentru alimentarea aeronavei An 124 cu combustibil Jet A în cantitate de 59 tone, în cadrul primirii ajutorului umanitar pentru lupta cu COVID-19 acordat de Guvernul Republicii Populare Chineze Republicii Moldova la data de 19 aprilie 2020, suportate de către S.R.L. Lukoil Moldova, se deduc în scopuri fiscale la determinarea impozitului pe venit”, se spune în dispoziția CSE.

Consilierul premierului, Vitalie Dragancea nu ne-a putut spune despre ce sumă este vorba, dar a precizat că firma a fost scutită de niște taxe, dar nu le-a achitat Guvernul.

„Ei au făcut o binefacere, așa cum au făcut și alte companii. Au fost scutiți doar de taxe la intrarea în țară. Lukoil a suportat costul celor 59 de tone de combustibil, dar fără să achite taxele naționale. Deci, ei vor putea importa doar 59 de tone de combustibil, fără să achite taxe. Încercați la companie să aflați despre ce sumă este vorba”, a spus Dragancea, fiind solicitat de TV8.

Și reprezentantul Ministerului Finanțelor ne-a direcționat la compania petrolieră pentru a afla ce sumă, totuși, va fi dedusă din impozitul pe venit achitat de „Lukoil Moldova” în baza deciziei CSE.

La numerele de telefoane fixe afișate pe pagina web a companiei petroliere nu ne-a răspuns nimeni.

Amintim că, pe 19 aprilie,  avionul Forțelor Aeronautice Ruse a livrat din Shanghai la Chișinău peste 50 de tone de echipamente medicale și mijloace de protecție, pentru lupta cu noul coronavirus. O parte a lotului a fost ajutor umanitar, iar altă parte a fost cumpărată de autorități din banii care s-au adunat pe contul de donații deschis de Guvern.

Igor Dodon s-a lăudat atunci că rușii ne-au pus la dispoziție gratuit acest avion pentru a aduce marfa din China.

/VIDEO/ Avionul militar rus, cu ajutor umanitar din China și cele 80 de mii de teste cumpărate de către autorități, a ajuns la Chișinău

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram