/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 793: Bombe de ultimă generație și spioni deghizați în mecanici. Tancurile Abrams, retrase de pe front

„Avia Invest” are datorii de 22 de milioane ce lei față de stat. A fost inițiată procedura de executare silită și va fi aplicat sechestru pe bunurile companiei

missing
06 mai 2020, ora 15:07

Compania „Avia Invest”, care a luat în concesiune Aeroportul Internațional Chișinău, nu își onorează obligațiile față de autoritățile statului și timp de 18 luni nu a plătit taxa pentru „supravegherea și menținerea condițiilor de certificare a aerodromurilor”. În rezultata, firma a acumulat datorii de 22 de milioane de lei, iar Autoritatea Aeronautică Civilă (AAC) a inițiat mai multe procese de judecată pentru a recupera banii.

Deși în iulie 2019 „Avia Invest” a  încheiat un contract de tranzacție cu AAC, prin care s-a obligat să stingă datoria prin plăți lunare, conform unui grafic agreat de comun acord, nu a respectat înțelegerea.

Până la 30 aprilie curent, „Avia Invest” avea obligația să transfere în bugetul de stat, la contul trezorerial al Autorității Aeronautice Civile, tranșa în valoare de 11 milioane lei, dar banii nu au fost achitați la data scadentă.

Conform contractului de tranzacție, datoria „Avia Invest” constituie 22,3 milioane lei și Autoritatea Aeronautică Civilă a solicitat executorului judecătoresc să inițieze procedura de executare silită, cu aplicare măsurilor de asigurare pentru suma totală restantă, adică să aplice sechstru pe bunuri ale companiei concesionare a aeroportului.

„Menționăm că aceste datorii au fost acumulate în perioada când Aeroportul Internațional Chișinău activa în condiții normale, cu un trafic de pasageri în creștere, iar sumele respective au fost colectate de către „Avia Invest”  de la pasageri, pentru a fi transferate la bugetul de stat, dar au fost utilizate în alte scopuri”, precizează AAC într-un comunicat de presă.

„Avia Invest” are restanțe și la plățile curente, pentru taxele de supraveghere, pentru lunile februarie și martie, în valoare de peste 6 milioane de lei.

Guvernul a stabilit anterior un cuantum al plăților de supraveghere a menținerii condițiilor de certificare a aerodromurilor în mărime de 1,25 Euro/pasager la plecare şi la sosire. Plățile trebuie să fie transferate lunar de către agenții economici certificați pe contul curent al Autorității Aeronautice Civile, până la data de 25 a lunii imediat următoare.

Contactată pentru un comentariu, reprezentanta companiei „Avia Invest”, Rodica Rusu, ne-a spus că va veni cu o reacție pentru presă în scurt timp.

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram