/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 804: „Cadou” pentru Putin, amenințare atomică și sportiv ucis! Zelenski cere arme livrate rapid

Guvernul cere în judecată lichidarea SA „Gemeni”. Acționarii atenționează că se vor adresa din nou la CtEDO

missing
06 mai 2020, ora 12:22

Agentul guvernamental al R. Moldova a depus pe 18 martie o cerere de revizuire la Curtea Supremă de Justiției prin care solicită să fie lichidată societatea pe acțiuni „Gemenii”, să fie separată porţiunea centrului comercial în mărime de 72% din suprafaţa totală şi să fie transmisă celor patru persoane fizice, care și-au apărat drepturile la Curtea Europeană (CtEDO) și au obținut câștig de cauză, urmând să primească despăgubiri din partea statului de 3,6 milioane de euro.

Acționarii „Gemeni” atenționează Guvernul că, în cazul în care vor fi deposedați de bunuri, se vor adresa din noul la CtEDO și statul riscă să plătească dspăgubiri de 100 de milioane de euro.

„Actionarii majoritari își exprimă îngrijorarea că Guvernul a inițiat soluționarea cazului pierdut la CEDO în 2011 abia în acest an și, în loc să achite prejudiciul stabilit de Înalta Curte, în valoare totală de 3,62 de milioane de euro, a decis să inițieze o acțiune în instanță de expropriere a actualilor proprietari majoritari ai SA Gemeni”, susțint acționarii „Gemenii” într-un comunicat emis presei.

Prin cererea de revizuire, statul încalcă drepturile noului proprietar al „Gemeni”, protejate inclusiv de Constituţie.

„Logica CEDO în acest dosar s-a bazat pe principiul securităţii raporturilor juridice. În spiritul acestui principiu, CEDO a stabilit că porţiunea de clădire a complexului comercial Gemenii ar trebui returnată grupului minoritar, cu condiţia că această proprietate este liberă de datorii sau de alte limitări ale dreptului de proprietate. Or, returnarea proprietăţii grevate de datorii şi limitări va afecta securitatea altor raporturi juridice, iar repararea unui drept a unei persoane nu se poate realiza prin încălcarea unui alt drept al altei persoane”, explică acționarii „Gemeni”.

Acționarii majoritari ai „Gemeni” cer Guvernului să-și retragă cererea de revizuire depusă la Curtea Supremă de Justiție de agentul guvernamental, pentru a evita un prejudiciu financiar mult mai mare care ar putea fi adus statului R. Moldova.

„În caz contrar, în situația în care am putea fi expropriați de bunul procurat licit și în condiții legale, ne rezervăm dreptul de a ne adresa la CEDO. Valoare prejudiciului estimat ar putea fi de circa 100 de milioane de euro”, atenționează oamenii de afaceri.

Cererea de revizuire depusă la CSJ urmează a fi examinată pe 8 mai.

L-am contactat pe ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, pentru un comentariu, dar acesta a respins apelul. Vom reveni mai târziu cu o reacție din partea autorităților la solicitarea acționarilor „Gemenii”.

Amintin că CtEDO a dictat despăgubiri de circa 30 de milioane de lei în dosarul „Gemenii”. Ministerul Finanțelor a identificat resursele financiare care au fost realocate din sectorul justiției pentru a achita suma. În proiectul de rectificare a bugetului pentru anul 2020, aprobat de Parlament, este prevăzut că banii vor fi luați din categoria „investiții capitale”. 28,6 milioane de lei, care urmau a fi cheltuite pentru construcția unor sedii noi ale judecătoriilor din Cahul, Hâncești, Orhei, Căușeni și Edineț, vor fi direcționate pentru plata despăgubirilor  în cazul „Gemenii”.

Decizia CtEDO în cazul Centrului Comercial „Gemenii”. Statul este obligat să plătească 3,6 milioane de euro

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram