/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. Germania va transfera de urgență mii de obuze Kievului

S-a decis de unde urmează a fi luați banii pentru executarea deciziei CtEDO în dosarul „Gemenii”

21 aprilie 2020, ora 17:39

Ministerul Finanțelor a identificat resursele financiare care urmează a fi realocate din sectorul justiției pentru a achita despăgubirile de 30 de milioane de lei, dictate de Curtea Europeană pentru Drepturile Omului în dosarul „Gemenii”.

În proiectul de rectificare a bugetului pentru anul 2020, aprobat de Guvern, este prevăzut că banii vor fi luați din categoria „investiții capitale”. 28,6 milioane de lei, care urmau a fi cheltuite pentru construcția unor sedii noi ale judecătoriilor din Cahul, Hâncești, Orhei, Căușeni și Edineț, vor fi direcționate pentru plata despăgubirilor  în cazul „Gemenii”.

În total, Guvernul a propus să fie reduse în jumătate alocațiile destinate pentru investiții capitale în diverse domenii. Dacă acum sunt prevăzute în acest scop cheltuieli de peste 4 miliarde de lei, după rectificarea bugetară vor rămâne doar 1,8 miliarde de lei.

Amintim că, la finele lunii februarie, ministrul Finanțelor a semnat un ordin prin care a dispus blocarea conturile instanțelor de judecată până când Parlamentul nu va face rectificări la Legea Bugetului pentru 2020, pentru ca 30 de milioane de lei să fie tăiate din bugetul destinat justiției.

În luna martie, premierul Ion Chicu i-a cerut ministrului Justiției Fadei Nagecevschi să prezinte cât mai repede un mecanism funcțional pentru a putea iniția acțiuni de regres în privința judecătorilor care se fac vinovați de condamnarea statului la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CtEDO).

Amintim că statul a fost condamnat de CtEDO și obligat să achite despăgubiri de 3,6 milioane de euro în dosarul „Gemenii”. Curtea a estimat valoarea proprietăților pierdute de reclamanți la 2 120 000 euro. Guvernul va trebui să plătească această sumă în decurs de trei luni. De asemenea, Curtea a dictat achitarea unui prejudiciu material de 1,5 milioane euro pentru incapacitatea persoanelor de a beneficia în urma dării în locațiune a proprietăților care le-au fost luate.

Alte 5000 de euro vor fi plătite reclamanților în dosarul „Gemenii” drept prejudiciu moral, 2000 de euro pentru costuri de reprezentare și 8000 de euro pentru cheltuieli de expertiză.

Ministrul Justiției a trimis anterior o sesizare la Procuratura Generală în care a cerut să fie verificate acțiunile agentului guvernamental care nu a depus la timpul potrivit cerere de revizuire împotriva actelor judecătorești ce au încălcat drepturile fundamentale ale reclamanților.

/DOC/ Ministerul Justiției a sesizat Procuratura în cazul „Gemenii” pierdut la CtEDO. Agentul guvernamental riscă să fie cercetat

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram