Pentru președintele Igor Dodon nu este convenabilă acum demiterea Guvernului condus de Ion Chicu, așa cum cred unii politicieni de opoziție. Pentru șeful statului este convenabil să aibă un Guvern sub controlul lui în campania electorală pentru alegerile prezidențiale, consideră experții.
Comentatorul politic Anatol Țăranu susține că după aprecierile care au fost date de juriști, data de 9 mai este data limită la care poate să fie dizolvat Guvernul ca să se poată miza pe alegeri anticipate în cadrul legii. Dar pentru aceasta este foarte puțin timp și este puțin probabil un asemenea scenariu.
„Guvernul Chicu este totalmente la cheremul lui Dodon și eu nu văd de ce ar risca el să demită un Guvern fără șanse clare de a instala unul nou. Închipuiți-vă că dacă ar vrea să numească un guvern nou, iar opoziția ar putea să se consolideze și să formeze ea un Guvern. Numai dacă Dodon are asigurări clare din partea Partidului Democrat că ei ar agrea o asemenea formulă, atunci ar putea să meargă, pur teoretic, la un asemenea pas. Dar pentru PDM alegerile anticipate sunt categoric neindicate. Nu văd cu PDM ar putea să meargă la o asemenea aventură”, a spus comentatorul.
În opinia lui, temerile opoziției, dacă ele sunt cu adevărat sunt bine calculate, totuși, au la mijloc o eroare de calcul. În plus, analistul spune că un scrutin parlamentar anticipat trebuie organizat cu cel puțin jumătate de an înainte de cel prezidențial, iar pentru aceasta trebuie să există două eșuări în numirea Guvernului, iar termenul este foarte restrâns.
Analistul Igor Boțan consideră că lui Igor Dodon nu-i convine acum să aibă criză de Guvern. „Domnul Dodon acum trebuie să arate că împreună cu Guvernul în care el are încredere bat pandemia și la alegerile prezidențiale care vor avea loc la toamnă să marcheze un fel de „День победы” împotriva pandemiei. Eu cred că demiterea Guvernului nu se încadrează în acest scenariu. Eu cred că Igor Dodon la început vrea să câștige alegerile prezidențiale, ca apoi, eventual, să provoace alegeri parlamentare anticipate și nu invers, pentru că riscul este foarte mare”, este de părere compentatorul.
În opinia lui Roman Mihăeș, comentator politic, nici teoretic, și nici practic nu poate să aibă loc alegeri în baza sistemului electoral mixt. „Pentru că este foarte clar că dacă ar demisiona Guvernul Chicu ar fi nevoie de minimum 45 de zile pentru ca să fie expirate încă două tentative de numire a unui nou guvern. Iar dacă acest lucru s-ar întâmpla, oricum eventuale alegeri parlamentare anticipate ar avea loc după data de 17 august. Acum se discută multe scenarii, se fac multe speculații, dar următoarele alegeri parlamentare vor avea loc în baza sistemului proporțional. Asta este foarte clar și foarte legitim”, a menționat el.
Și directorul executiv al Institutului pentru Inițiative Strategice, Vlad Kulminski, este de părere că nu este posibilă demiterea Guvernului Chicu acum. „Pentru Igor Dodon asta ar însemna sinucidere politică. În acest caz, Dodon și Partidul Socialiștilor vor pierde absolut tot și această miză nu este justificată”, a menționat Kulminski.
Potrivit lui, algeri parlamentare anticipate, în general, până la prezidențiale, sunt posibile, dacă vor fi remanieri sau mișcări în cadrul actualei coaliții de guvernare.
Amintim că după ce Curtea Constituțională a hotărât astăzi că alegerile parlamentare anticipate pot fi organizate după data de 17 august în baza sistemului electoral proporțional, deputatul PAS Mihai Popșoi a lansat un scenariu conform căruia premierul Ion Chicu și-ar putea anunța demisia astăzi sau mâine, pentru ca Igor Dodon să poată numi un nou Guvern. Deputatul Mihai Popșoi scrie că un asemenea scenariu putea fi pus la cale la hotelul „Luna”, unde s-au întâlnit duminică seara democrații cu „omul lui Dodon”.