/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

/DOC/ Circa 100 de moldoveni, care vor fi repatriați din Rusia, vor plăti doar 33 de lei pentru un bilet la autobuz. Cum a fost posibil

missing
08 mai 2020, ora 18:19

Compania de transport „Sarvalteh Auto” din Găgăuzia a fost selectată pe 6 mai, în urma unui concurs organizat de către Agenția Națională Transport Auto (ANTA), pentru a efectua o cursă terestră specială de repatriere a cetățenilor Republicii Moldova din Federația Rusă. Pasagerii urmează să plătească doar 33 de lei pentru un bilet de călătorie de la granița Federației Ruse până în R. Moldova. Dar autobuzele pleacă cu întârziere spre Rusia, pentru că Ministerul Afacerilor Externe tărăgănează special procesul și eliberează mai greu actele necesare, acuză transportatorii.  

Oleg Alexa, președintele Asociației Patronale a Operatorilor de Transport Auto, susține că autoritățile lungesc procesul pentru că și-au dorit ca altă companie să câștige acest concurs. Alexa a explicat că firma Sarvalteh Auto”, a propus un preț atât de mic și mai mult simbolic, deoarece nu acoperă nici costul combustibilului, pentru că pasagerii ar fi clienți permanenți ai firmei de transport și circulă de ani buni la Moscova cu rutele deservite de acest operator, care acum vrea pur și simplu să-i ajute pe oameni să revină acasă în situație de criză.

Concursul a fost pe 6 mai, dar ieri autobuzele încă nu erau plecate. Vreau să vă spun că Ministerul de Externe a tărăgănat la maximum să facă coridor verde acestei companii, pentru că ei doreau să câștige altcineva. Noi ne-am ciocnit cu situația asta și pe ruta din Polonia, atunci când am selectat operatorul cu 40 de euro pe bilet. Atunci la maximum s-a tergiversat, pentru că MAEIE a dorit să fie alt operator și acela încă până la concurs, cu ajutorul consulului din Polonia, a încasat câte 60 de euro de persoană. Când s-a anunțat că a câștigat concursul altcineva cu 40 de euro, ei nici coridorul verde nu voiau să-l facă și nici să dea listele cu persoanele. Acolo se întâmplă lucruri foarte interesante. Se vede asta și prima dată în Polonia și a doua oară și acum în Rusia.

Mai avem compania cehă care aduce oameni până la Albița din Paris, din Praga și din alte părți. Noi ne puem întrebarea: cum o companie străină aduce cetățenii noștri? Foarte simplu. MAEIE le face coridor, adică face demersuri în Ungaria, în România, să permită tranzitul autocarelor, înainte de a avea permisiunea Comisiei pentru Situații Excepționale”, a povestit Alexa despre nemulțumirile pe care le au transportatorii. Aceștia acuză autoritățile că au interese în a promova anumite companii pentru repatrierea cetățenilor din diferite state.

Compania de transport „Sarvalteh Auto” din Găgăuzia a fost selectată în urma unui concurs organizat de către Agenția Națională Transport Auto (ANTA). Persoanele care vor reveni acasă cu această cursă, plătind doar 33 de lei, sunt din listele întocmite de către misiunea diplomatică și oficiile consulare ale R. Moldova în Rusia prin completarea chestionarelor, conform procedurii stabilite anterior de către Comisia Situații Excepționale.

În procesul-verbal al ședinței  de la ANTA, care a avut loc pe 6 mai, este scris că la concurs și-au înaintat ofertele cinci companii de transport, interesate să efectueze curse de repatriere a moldovenilor din Rusia, dar două au fost descalificate, pentru că ofertele nu au îndeplinit cerințele minime înaintate la concurs.

Alți doi operatori au propus un cost al biletelor de 210 lei și  500 de lei. Astfel, a fost selectată compania care a propus cel ai mic preț – 33 de lei pentru un bilet.

În total, urmează să revină din Rusia, cu două autobuze ale „Sarvalteh Auto”, aproximativ 100 de moldoveni, care vor plăti câte 33 de lei pentru călătorie. Asta în condițiile în care, zeci de moldoveni se plâng pe rețelele sociale că li se cer chiar și 20000 de ruble (circa 250 euro) pentru un bilet de la Moscova până la Chișinău.

Am solicitat o reacție de la Ministerul de Externe vizavi de acuzațiile aduse de transportatori și vor reveni.

Vedeți aici un articol despre câteva companii care ar fi promovate de autorități pentru a repatria cetățeni din Rusia. Pentru una dintre firme ar face lobby ministrul de Interne, Pavel Voicu. Acesta se cunoaște foarte bine cu proprietarii companiei de transport din Ungheni, de unde este originar și Voicu, dar neagă că ar promova interesele firmei.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram