/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

Fosta ministră a Finanțelor spune cum poate fi acoperită gaura bugetară fără creditul rusesc: „Soluția e la suprafață”

missing
08 mai 2020, ora 07:28

Fosta ministră a Finanțelor în Guvernul Sandu, Natalia Gavriliță, consideră că președintele Igor Dodon și premierul Ion Chicu trebuie să înceteze să blameze instituțiile statului și opoziția după decizia Curții Constituționale de a declara neconstituțional creditul rusesc și să se apuce de lucru în beneficiul cetățenilor. În opinia ei, o soluție pentru situația creată există.

Soluția pentru buget este la suprafața și nu afecteaza nicidecum plățile pentru salarii și pensii și finanțarea pentru agenții economici. În contextul crizei, ne putem trece anul acesta fără aeroporturile lui Dodon și drumurile în jurul acestora, și putem reduce cheltuielile pentru ele cu suma împrumutului rusesc”, spune Gavriliță.

Totodată, în opinia ei, Guvernul trebuie să se concentreze pe reformele necesare pentru a accesa suportul bugetar din partea UE în valoare de circa 140 milioane de euro, care nu este inclus în buget și să negocieze un nou program cu Fondul Monetar Internațional, iar finanțarea obținută s-o orienteze spre necesitățile cetățenilor și agenților economici.

Amintim că astăzi CCM a blocat împrumutul rusesc declarând Acordul de credit semnat cu Federația Rusă drept neconstituțional. Astfel, cele 200 de milioane de euro prevăzute în acord nu vor mai ajunge în buget.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram