Cei o sută de cetățeni moldoveni care urmau a fi repatriați din Federația Rusă cu două autobuze ale unei companii de transport din Găgăuzia cu 33 de lei pentru un bilet de călătorie încă nu au ajuns acasă, deși a trecut o săptămână de când transportatorul a câștigat concursul anunțat de ANTA pentru realizarea cursei.

Reprezentanții companiei de transport se arată indignați de acțiunile Ministerului de Externe, care ar tărăgăna procesul și se plâng că pierd încrederea oamenilor, care le sunt clienți permanenți și îi acuză acum pe nedrept de minciună pentru că întârzie cursa.

Noi eram gata de plecare chiar a doua zi după ce am câștigat concursul la ANTA. Sunt gata autobuzele, șoferii, dar Ministerul de Externe nu eliberează actele necesare. Nu ne-au dat până astăzi nici lista celor 14 persoane, care s-au înregistrat la ambasadă și pe care urmează să le aducem acasă. Cred că am încurcat planurile cuiva, dacă ne pun bețe în roate.

Oamenii ne sună supărați. Le-am promis că-i aducem acasă cu 33 de lei, în special e vorba de studenți și acum ne acuză pe noi de minciună. Unii s-au descurajat și nu au mai așteptat și au revenit în țară cu alte curse, plătind pentru bilete 15-20 de mii de ruble. În fiecare zi vin câteva autobuze din Rusia. Cum se eliberează fără probleme actele pentru aceste curse, dar pentru a noastră nu-i posibil?”, întreabă indignat reprezentantul companiei „Sarvalteh Auto”, Victor Sarioglo.

La solicitarea TV8, Ministerul de Externe a declarat că acuzațiile transportatorilor sunt nefondate și a precizat că Ambasada Republicii Moldova în Federația Rusă a făcut săptămâna trecută un demers oficial în adresa autorităților ruse, pentru solicitarea tranzitului în vederea repatrierii cetățenilor moldoveni cu o cursă de transport rutier autorizată de CSE și ANTA, dar încă nu există un răspuns al autorităților de la Moscova privind tranzitarea.

Evident că în aceste condiții nu poate fi efectuată cursa de repatriere. Dar un răspuns oficial la demersul Ambasadei RM poate parveni în cel mai apropiat timp”, susțin reprezentanții MAEIE.

Pe de altă parte, președintele Asociației Patronale a Operatorilor de Transport Auto, Oleg Alexa, afirmă că Ministerul de Externe „special a încurcat situația” pentru a bloca inițiativa transportatorului care s-a oferit să aducă oamenii acasă cu 33 de lei.

„Cu autoritățile ruse practic nu ai ce coordona pentru că oamenii vin la hotar. Pe teritoriul Rusiei nu e nevoie de coridor, pentru că autobuzele nu trec vama. Doar din Ucraina e nevoie de autorizație. Noi suntem la curent că ei acum cer ceva de la ruși să le răspundă, dar asta e doar o tărăgănare. Eu chiar nu înțeleg ce urmărește Ministerul nostru de Externe”, a comentat Alexa, solicitat de TV8.

Precizăm că pasagerii urmează să fie îmbarcați în cele două autocare ale companiei „Sarvalteh Auto” la postul vamal Troiebortnoie, de la hotarul ruso-ucrainean.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!