/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 787: Atac la Odesa și prognoză sumbră! ISW: Amenințare voalată pentru Moldova. Rusia avansează rapid

/DOC/ Drăguțanu a cerut în instanță recuzarea lui Stoianoglo de la desfășurarea urmăririi penale în dosarul său

missing
14 mai 2020, ora 16:42

Fostul guvernator al Băncii Naționale, Dorin Drăguțanu, a înaintat o cerere Curții Supreme de Justiție în care a solicitat recuzarea procurorului general Alexandr Stoianoglo de la desfășurarea acțiunilor de urmărire penală în dosarul în care este învinuit de esrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari, săvârșite de un grup criminal.

Drăguțanu a invocat în cerere că există circumstanțe care pun la îndoiala rezonabilă imparțialitatea procurorului general în cauza penală inițiată pe numele său.

În motivare, avocatul lui Drăguțanu a făcut trimitere la niște declarații ale procurorului general din 5 martie 2020, după ședința Consiliului Superior al Procurorilor, când acesta le-a spus jurnaliștilor că a ordonat reținerea lui Dorin Drăguțanu, a fostei viceguvernatoare Emma Tăbârță și a actualilor viceguvernatori ai BNM Aureliu Cincilei și Ion Sturzu.

Stoianoglo a mai declarat: ,noi suntem siguri că BNM a fost instituția nemijlocit implicată în fărădelegile legate de furtul miliardului”. Drăguțanu crede că astfel ar fi fost încălcată prezumția nevinovăției.

De asemenea, avocatul a precizat că, pe 12 decembrie 2019, procurora Marina Botezatu a semnat o ordonanță prin care Dorin Drăguțanu a fost recunoscut în calitate de bănuit în cauza penală, în lipsa deciziei procurorului general privind tragerea la răspundere în temeiul alin. (3) al art. 35 al Legii cu privire la Banca Națională a Moldovei, iar prin altă ordonanța, emisă deja la 5 martie 2020, cu grave abateri procesuale, Drăguțanu a fost pus sub învinuire în cauza penală, fiind adăugate și alte alineate din Codul Penal.

Tot pe 5 martie,  procurorul general, examinând chestiunea cu titlu de control ierarhic superior, a emis ordonanța prin care s-a dispus inițierea procedurii de aplicare a măsurii preventive, și anume, arest pe un termen de 30 de zile față de învinuitul Dorin Drăguțanu, iar pe 30 martie a emis o nouă ordonanță prin care a dispus inițierea procedurii de prelungire a aplicării măsurii preventive.

După examinarea argumentelor aduse de Dorin Drăguțanu și apărătorul său, magistrații de la Curtea Supremă de Justițe au respins cererea ca fiind neîntemeiată. Instanța a subliniat că  procurorul general poate fi recuzat la faza desfășurării urmăririi penale în cazul în care exercită nemijlocit urmărirea penală în condițiile legii sau în cazul în care conduce personal urmărirea penală, dar astfel de circumstanțe nu sunt în cazul lui Drăguțanu.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram