/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și copii întorși acasă. Rusia vrea să saboteze summitul de pace

Guvernul ar putea solicita inițierea procedurii de insolvabilitate a companiei „Avia Invest”. Are datorii de 60 de milioane de lei la stat

missing
14 mai 2020, ora 13:21

Autoritățile statului aveau două opțiuni pentru a întoarce aeroportul în proprietate publică, iar acum există și al treilea scenariu care poate sta la baza anulării contractului de concesiune, după ce investitorul „Avia Invest” a acumulat datorii mari față de stat. Guvernul ar putea cere inițierea procedurii de insolvabilitate a agentului economic care administrează aeroportul. Despre asta a anunțat Igor Dodon după ședința Consiliului Suprem de Securitate în cadrul căreia s-a discutat despre aeroport.

Potrivit președintelui,  contractul  încheiat de stat cu „Avia Invest”, pentru concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău, poate fi declarat nul pentru că au fost admise încălcări în momentul semnării și a fost deja inițiat un proces în instanța de judecată.

De asemenea, contractul poate fi reziliat deoarece agentul economic nu a respectat angajamentele investiționale.

Până la 1 ianuarie 2020, „Avia Invest” nu a investit peste 66 de milioane de euro. Mai are termen până în august pentru a investi suma rămasă, dar ei nu au bani”, a declarat Dodon.

Iar a treia modalitate pentru a readuce aeroportul în proprietatea statului poate fi declararea insolvabilității „Avia Invest”, care a acumulat datorii la stat de aproximativ 60 de milioane de lei.

„22 de milioane de lei taxa aeroportuară, penalități de 500 de mii de euro pentru alte probleme, 10 milioane datorii curente la bugetul de stat, o taxă care trebuie să o achite până la sfârșitul lunii iunie de încă 9 milioane de lei. Per total, la vreo 60 de milioane de lei este dator statului. Conturile sunt blocate”, a anunțat Igor Dodon.

Președintele susține că este un punct în Acordul de concesiune a aeroportului care prevede că, în caz de insolvabilitate a investitorului, contractul este anulat automat.

Acum înțelegeți de ce unii s-au activizat? În următoarea perioadă vor fi pași concreți și pe furtul miliardului.  Iaca prin ce se explică presiunile asupra deputaților, asupra Guvernului Chicu și încercarea de a utiliza Curtea Constituțională în calitate de instrument politic. Indiferent de ce vor face, noi vom ajunge la capăt și pe aeroport și pe furtul miliardului”, dă asigurări Igor Dodon.

Pe de altă parte, în această dimineață, „Avia Invest” a anunțat că unul dintre fondatorii companiei va acorda un împrumut de 170 de milioane de euro în sprijinul Aeroportului de la Chișinău și banii vor fi utilizați pentru achitarea tuturor datoriilor curente și  istorice ale aeroportului.

Un fondator „Avia Invest” oferă un împrumut investițional Aeroportului. Compania susține că își va onora toate obligațiunile financiare până pe 15 mai

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram