/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 793: Precizarea lui Șoigu, elicopter distrus și spitale evacuate! Kievul pregătește „cerul sângeriu”

/VIDEO/ Medicii din România au avut astăzi ultima zi de muncă în spitalele din R. Moldova. „Vrem să spunem că sejurul a fost plăcut!”

missing
14 mai 2020, ora 20:56

Misiunea celor 42 de specialiști români a luat sfârșit. Medicii, care au lucrat cot la cot cu cei de pe loc, și-au luat rămas bun, dar au promis că vor reveni. Speră însă că în cu totul alte circumstanțe. Lucrătorii medicali au lăsat spitalele în care au muncit timp de două săptămâni și, copleșiți de emoții, au mers la ceremonia finală. Așa cum le-a urat ministra Sănătății în urmă cu două săptămâni, aceștia spun că au avut parte de un sejur plăcut.

„Vrem să spunem că sejurul a fost plăcut!”

După o tură de opt ore – direct la ceremonia de luat rămas bun. Așa și-au început ziua cei șapte medici și șapte asistenți medicali care au sosit acum două săptămâni din România la Institutul de Medicină Urgentă din Chișinău. Aceștia au luptat cu virusul în departamentele de terapie intensivă și de medicină urgentă.

„Am fost impresionați de oamenii de aici, de pacienți. AM încercat să ajutăm cât de mult am putut”.

„-Ați obosit? -Nu, niciodată. Grija pentru pacienți este prioritatea noastră”.

„O să așteptăm colegii noștri să vină și dincolo. Virusul ne va uni”.

Aici l-am întâlnit și pe doctorul Lazăr, medic la Smurd Iași. Bărbatul ne-a povestit că o adevărată provocare pentru acesta a devenit comunicarea în limba rusă. Ca să-i înțeleagă cumva pe pacienți, a găsit propriile căi de comunicare.

„Mie sincer îmi pare rău că trebuie să plec. Aș mai sta vreo 2-3 săptămâni că m-am obișnuit, știu tot. Chiar și pacienții care vorbeau urât limba română, dădeam din cap, ne înțelegeam. Am avut și pacienți intubați care dacă mă auzeau, clipeau de două ori”.

Totuși, medicii au recunoscut că le este dor de casă, dar vor reveni cu drag dacă Republica Moldova va mai avea nevoie de ei.

Noi ne-am simțit aici ca acasă, oamenii au fost extrem de primitori.00:24-00:34 Ne este dor de casă… Vrem să ajungem acasă. Dar ne-am dori să rămânem, că nevoia este aici”.

Conducerea Institutului de Medicină Urgentă le-a acordat diplome pentru eforturile depuse în salvarea bolnavilor.

ADRIAN BELÎI, ȘEF SECȚIA TERAPIE INTENSIVĂ, INSTITUTUL DE MEDICINĂ URGENTĂ: „A fost o colaborare profesională, interumană, prietenească, foarte frumoasă, care la siguranță va continua și după epidemie”.

MIHAI CIOCANU, DIRECTORUL INSITUTULUI DE MEDICINĂ URGENTĂ: „În primul rând este vorba despre solidaritatea manifestată de dvs, profesionalism și curajul de care ați dat dovadă în timpul acestei misiuni”.

Astăzi, medicii români au fost testați la coronavirus. Numărul record, înregistrat ieri, când au fost 252 de cazuri, i-a șocat.

„Am văzut că prin oraș a apărut foarte multă lume, deci să vă așteptați la un număr mai ridicat de cazuri”.

„Aș vrea totuși ca oamenii să se protejeze, să-și ia măști, să nu meargă în grupuri numeroase”.

Echipa de specialiști care a muncit la Cahul a avut parte de o petrecere mai fastuoasă. Medicii au fost adunați în piața din centrul orașului unde au fost intonate piesle lui Ion și Doina Aldea-Teodorovici. La sfârșit, toți au primit mai multe cadouri, diplome și flori, iar un preot i-a binecuvântat.

„În această perioadă destul de grea, nu am fost singuri, ci am fost înconjurați de oameni ca dvs, care sunt îngerii păzitori”.

Medalii au primit și medicii care au muncit la spitalul Sfântul Arhanghel Mihail din capitală. (foto ciobanu) Misiunea celor 42 de specialiști a durat timp de două săptămâni în spitalele din Chișinău, Bălți și Cahul. Specialiștii au tratat pacienții cu cele mai complicate cazuri de boală. Pe lângă acest lucru, Guvernul de la București a mai aprobat un ajutor umanitar în valoare de 3,5 milioane de euro pentru a sprijini țara noastră în lupta cu pandemia, iar ajutoarele au ajuns săptămâna trecută la Chișinău. Atunci, convoiul a fost întâmpinat de oficiali sub podul de la Telecentru, fapt ce a stârnit critici din partea opoziției.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram