/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 805: Atac cibernetic în Moldova, paradox istoric, decizie UE și arme chimice! Zelenski: Putin e un nazist

Administrate ineficient, întreprinderile municipale aduc pierderi de milioane la buget

missing
15 mai 2020, ora 15:39

Administrate ineficient, întreprinderile municipale din Chișinău aduc anual pierderi de milioane de lei la buget. O spun consilierii municipali de la PAS, care au constatat în urma unei analize că cele 50 de întreprinderi municipale înregistrează un rezultat net economic de minus 21 de milioane de lei. Cei de la PAS au subliniat că în loc să aducă profituri, activitatea întreprinderilor municipale este subvenționată din bugetul municipalității. 

Potrivit consilierilor PAS, situația ar fi generată de mai mulți factori, inclusiv numirea administratorilor pe alte criterii decât cele de profesionalism.

„Selectarea administratorilor așa cum a fost rămâne bazată nu pe criterii de profesionalism, ci de loialitate politică și față de unele grupări. Astfel am avut administratori care lucrează mai puțin în interesele municpiului. Despre capacitățile manageriale ale lor nici nu e cazul să menționăm, rezultatele economice ale întreprinderilor o arată”, a subliniat consilierul Roman Cojuhari într-o conferință de presă.

„Făcând unele calcule, doar o eficietizare de minimum 5% a activităților întreprinderilor municipale ar aduce bugetului municipal o supraîncasare de mininum 50 de milioane de lei anual”, a punctat Cojuhari.

Situația nu ar fi roz nici în cazul patrimoniului imobiliar, constată consilierii PAS.

„O analiză elementară arată că bunurile imobile nu sunt inventariate corect, nu sunt înregistrate corespunzător și cel mai prost e că nu sunt gestioate în sensul ca să aducă profit. Imobilele din prorpietatea municipalității nu sunt nici măcar întreținute corect, majoritatea fiind aduse în stare deplorabilă, fiind necesare reparații capitale”, a spus Roman Cojuhari.

Consilierul a dat exemplul edificiului Primăriei, care ar pierde în jur de 25 de milioane de lei,  din cauza administrării ineficiente. Primăria oferă prin contracte de comodat sau locațiune 389 de mii de metri pătrați, jumătate din contracte fiind deja expirate.

„Primăria Chișinău ar trebui să încaseze anual 17 milioane lei, dar nu încasează nici pe acestea. În 2019 au fost încasate 12 milioane iar datoria agenților economici față de Chișinău reprezintă peste 21 de milioane de lei”, a menționat consilierul Cojuhari.

Roman Cojuhari a mai spus că Primăria oferă spațiile de parter în arendă la prețuri extrem de mici, iar din asta încasează sume infime la buget.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram