/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 793: Bombe de ultimă generație și alerta ISW. Ucraina a retras tancurile Abrams de pe linia frontului

Premierul Chicu vorbește despre unire... Unirea Republicii Moldova cu Uniunea Europeană

missing
22 mai 2020, ora 11:17

Republica Moldova trebuie să se unească cu Uniunea Europeană (UE), a scris de dimineață premierul Ion Chicu pe rețelele de socializare. Prim-ministrul spune că acest lucru nu este o utopie și enumeră câțiva pași care, potrivit lui, ar aduce țara noastră mai aproape de UE. 

Premierul menționează reforma administrativ-teritorială, despre care autoritățile Republicii Moldova vorbesc de aproape un deceniu: „Avem cel mai mare aparat administrativ local/per capita în toată Europa. Sute de primării cu mai puțin de 700-1000 de locuitori. Anual, miliarde de lei se cheltuie irațional pentru întreținerea a mii de funcționari. Cel mai grav, că nici serviciile prestate cetățenilor în asemenea circumstanțe nu au cum fi calitative (…)”. Șeful Cabinetului de Miniștri susține că reforma urmează a fi implementată până în 2023.

De asemenea, Chicu vorbește și despre reforma justiției: „(…) Cred că trebuie să aducem în țară temporar câteva zeci de specialiști (procurori, judecători, specialiști anticorupție, vameși, etc) germani/olandezi/scandinavi sau din alte țări europene dezvoltate, care ar ”alinia rapid epoleții noștri” la standardele europene, adică la ceea ce așteaptă oamenii din țară”.

Printre domeniile și ramurile care trebuie reformate radical și prioritar, în opinia prim-ministrului, este și educația, economia și agricultura.

Mesajul integral al prim-ministrului:

Mesajul premierului vine în contextul în care printre politicienii din opoziție se discută tot mai des ideea demiterii actualului Cabinet de Miniștri, în frunte cu Ion Chicu. Argumentul acestora e că Guvernul a gestionat incorect criza legată de pandemia de coronavirus. În același timp, majoritatea parlamentară creată din Partidul Socialiștilor și Partidul Democrat, cei care au învestit actualul Executiv, spun că vor continua să-l susțină.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram